Flex Rent uit Heinenoord heeft zijn wagenpark bedrijfswagens onlangs aangevuld met zijn eerste volledig elektrisch aangedreven huisvuilwagen.  

Flex Rent is drie jaar geleden gestart en biedt gemeentelijke en private reinigingsdiensten een flexibele schil daar waar het de reinigingsvoertuigen betreft. “Wagens hebben onderhoud nodig, of zijn voor een apk of reparatie uit de running”, licht Simon Scheepmaker, fleetmanager bij Flex Rent toe. “Het is niet efficiënt om continu een auto in reserve te hebben staan. Bij ons kun je voor kortere of langere tijd een reinigingsvoertuig huren.”

Inmiddels heeft het bedrijf een vloot van 44 voertuigen, variërend van achterladers en kraan-trechters tot aan kraan-haak wagens, kolkenzuigers en grof kippers. “Vanaf het begin af aan is duurzaamheid daarbij het uitgangspunt geweest”, vervolgt Scheepmaker. “In ons wagenpark vind je alleen euro 6-motoren, maar we wilden daar graag een stapje verder in gaan. De toekomst is emissieloos.”

Energiewinst

Om deze reden is een elektrisch aangedreven Ginaf E3123-achterlader aan de verhuurvloot toegevoegd. De 2,35 meter brede huisvuilwagen is voorzien van een driepersoonscabine en een 14 kuubs inzamelopbouw van Geesinknorba. De wagen is oorspronkelijk een DAF LF FAG die door Ginaf uit Veenendaal is geleverd en van een volledig elektrische aandrijving is voorzien. Het accupakket van 200 kWh levert een actieradius van 180 kilometer. Met een standaard 44 kW-lader kan het voertuig in vier uur opgeladen kan worden. Er is ook een snellaadoptie en tijdens het remmen wordt de remenergie gebruikt om het accupakket op te laden. Dit kan een energiewinst opleveren van 40 procent.

De Ginaf is nu in gebruik bij de Stadsreiniging Amsterdam. “We krijgen er hele goede reacties op. Zeker, het is even wennen voor de chauffeurs. Zo’n wagen is écht snel. Je hebt instructie nodig en je moet toch anders leren rijden. Maar veel chauffeurs staan daarvoor open. Zij zien ook wel in dat dit de toekomst is. En als je dan ziet wat er voor resultaten behaald worden met de regeneratie van remenergie, dat is indrukwekkend.”

Waterstof

“We zien dat elektrische reinigingsvoertuigen perfect werken in de steden, maar bij plattelandsgemeenten met verschillende kernen en een gemeentewerf op afstand, is het minder geschikt. Voor die toepassingen zijn we nu echter ook aan het kijken naar huisvuilwagens die door waterstof aangedreven worden. Uiteindelijk zijn we bij Flex Rent op weg naar 100 procent uitstootvrij.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties