Logistiek dienstverlener Emons is al sinds de jaren negentig pionier met dubbeldekstrailers. Een jaar geleden startte het bedrijf een test met zonnepanelen. De conclusie was dat de trailer daarmee energie-onafhankelijk werd van de trekker. Nu is er nog meer elektrisch vermogen.

Emons rust de dubbeldekstrailers uit met acht zonnepanelen die op een mooie dag maximaal 2960 Watt piek vermogen kunnen leveren, dus net geen 3 kW. Het bedrijf zegt alle randapparatuur zelf te hebben ontwikkeld. In eerste instantie kunnen de trailers energie-onafhankelijk werken, maar Emons zegt dat met het nieuwe systeem ook een batterij van de trekker op de juiste spanning kan worde gehouden.

Zuiniger

Emons heeft het verder voor elkaar dat met de elektriciteit die door de panelen wordt opgewekt, ook batterijen op spanning worden gehouden voor de forse laadlift van de trailer en voor een elektrische pompwagen. Door de accu van de truck ook op spanning te houden, is volgens Emons een brandstofverbruiksreductie tot 5,5% mogelijk. Emons baseert zich hierbij op en Zweeds onderzoek naar het effect van zonnepanelen op trailers. Aangezien het hier om een proef in Zweden ging, verwacht Emons dat de voordelen in ons land, waar de zon langer schijnt, hoger zullen zijn.

Voordelen

Emons claimt dat toepassing van zonnepanelen de verwachte levensduur van batterijen dan wel accu’s aanzienlijk zal verlengen, tot wel een kwart. Verder verwacht het bedrijf lagere onderhoudskosten en hoeft een trekker niet stationair te draaien om een accu op de juiste spanning te houden. Tot slot verwacht Emons dat hun systeem tot 4,5 ton CO2 reductie per jaar zal opleveren.   

De hofleverancier van dubbeldeks trailers van Emons is Burgers. Dit bedrijf leverde de afgelopen tijd twintig trailers aan Emons.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties