Onderzoekers van de technische universiteit Chalmers in Zweden hebben aangetoond dat het in sommige gevallen goedkoper is om zware trucks op elektriciteit te laten rijden dan op diesel.

“Ik ben verrast door de resultaten en hoop dat meer transportbedrijven en truckfabrikanten bereid zullen zijn om te investeren in elektrificatie nu we hebben kunnen laten zien dat dat kosteneffectief kan zijn”, zegt Johannes Karlsson, student aan de universiteit.

Grootte

De crux is de vrachtwagen uit te rusten met de juiste batterijgrootte, die past bij de soort lading (licht of zwaar). Of elektrisch rijden goedkoper is in plaats van rijden op diesel is verder afhankelijk van de rijstijl en de prijs van snelladen. “Met de juiste batterijgrootte is het mogelijk om zware vrachtwagens te elektrificeren zodat de kosten gelijk of lager zijn dan wanneer ze door een dieselmotor zouden zijn aangedreven. Het is een realistisch scenario dat zware bedrijfswagens met verschillende grootten batterijen kunnen worden uitgerust”, aldus Karlsson.

Deel dit artikel op

2 reacties

  1. Ben toch wel erg benieuwd naar dit onderzoek. Is er ergens een link beschikbaar om het te downloaden?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Recente Reacties