Draco Sneek is één van de oudste trailer- en aanhangwagenbouwers van ons land. De geschiedenis begint al in 1885 met wagenbouw, in een smederij in Sneek. 19 juli 2022 nam Michel van der Goot uit Sneek het bedrijf over en sindsdien floreert Draco als maatwerkspecialist van getrokken materieel voor het wegtransport. Een jaar na de overname een bezoek aan Sneek om bij te praten.

De overstap naar 3D ontwerpen betekende een grote stap.
Een compleet snijpakket voor een aanhangwagen.

De letters DRACO staan voor Douma Rijpkema Aanhangwagens Carrosserieën en Opleggers. De door Draco gebouwde voertuigen zijn makkelijk te herkennen aan het aloude bekende zwart-gele logo. De naam Douma speelt nog steeds een belangrijke rol: Douma Staal, eveneens uit Sneek, is de vaste staalleverancier. Draco is echter een compleet zelfstandige onderneming van eigenaar-
directeur Michel van der Goot. Michel: “Ik werk hier sinds eind 2018 en ben begonnen als verkoper. De voormalige eigenaren Bert Westerhof en Elard de Vries hadden kort daarvoor het bedrijf verkocht aan een investeerder uit Sneek. Halverwege 2021 werd ik aangesteld als bedrijfsleider en kort daarna begonnen de gesprekken over de mogelijkheden van een overname. Die werd op 19 juli 2022 bekrachtigd. Sindsdien ben ik eigenaar van Draco Sneek.”

Eén van de twee robotlaslijnen voor chassisliggers.

3D-computerontwerp

Als verkoper wist Michel van der Goot exact wat klanten verwachten van Draco, namelijk degelijk advies en maatwerk. “Daarmee waren we groot geworden en staan we waar we staan. Ik realiseer me heel goed dat de hele grote volumes niet voorbehouden zijn aan een bedrijf van deze omvang. Dat laten we graag over aan de grote spelers. Dat zijn immers tevens onze klanten als het gaat om speciale voertuigen. Waar de standaard trailerbouwers stoppen, daar stappen wij graag in. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de link- trailers voor B-Double LZV-combinaties. We bouwen ze voor diverse trailer- en carrosseriebouwers en eindverbruikers. Deze linktrailers zijn onderhoudsarm, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar.”

De eigen spuiterij, compleet met twee kraanbanen.

Eén van de eerste beslissingen die Van der Goot als nieuwe eigenaar nam was het meer renderen van het in 3D tekenen. “Daarmee kunnen we meteen inzichtelijk maken wat we gaan bouwen, waarna we eenvoudig de snijpakketten kunnen bestellen voor de productie. Dat gedeelte besteden we uit aan lokale bedrijven. Onze filosofie is om het uitbesteed werk zoveel mogelijk in de regio onder te brengen. Ook het schooperen en verzinken besteden we uit. Dit alles heeft een enorme efficiencyslag met zich meegebracht in onze productie.”

SAF-assen liggen te wachten op montage
De verdiepte assen voor boottrailers.

Precies een jaar na de overname spreken we Van der Goot in zijn kantoor in Sneek. “Het was een pittig jaar, waarin ik het hele bedrijf heb doorgelicht. Alles is opnieuw in kaart gebracht op het gebied van veiligheid, milieu, verzekeringen en alles wat er nog meer bij komt kijken. De uitbreiding van het 3D-ontwerpen heeft een prachtige efficiencyslag mogelijk gemaakt waar­door we mooie ontwikkelingen doormaken. Mede door het beter benutten van een tweede robotlasbank voor de chassisliggers is onze capaciteit verder verhoogd. Dat kon, omdat we door snijpakketten in te kopen veel meer aan kunnen met onze bemanning van 25 medewerkers. We liggen mooi op koers op dit moment en de orderboeken zitten al vol tot begin 2024. Op technisch gebied hebben we het personeelsbestand goed op orde. Alleen in de werkvoorbereiding en in het 3D-ontwerp hebben we momenteel vacatures. Verder werken we vanuit opleidingsinstituut De Friese Poort met stagiairs, om ook voor de toekomst mensen op te leiden en warm te maken voor dit prachtige vak”, aldus Van der Goot.

In watersportstad Sneek is een zeilboot nooit ver weg.

Carrosseriebouwers

Een groot deel van de klanten van Draco Sneek zijn carrosseriebouwers. “Zo’n 55% van onze omzet komt van collega trailer- en carrosseriebouwers uit Nederland en België. Het overige deel gaat naar eindgebruikers van onze producten waarbij we klanten bedienen door heel Europa en af en toe zelfs daarbuiten. Dit geeft een mooie mix, van eenvoudige tot de meest complexe voertuigen. Wij bouwen veel aanhangwagens en opleggers voor het speciaal transport, waarbij deze bijvoorbeeld zowel in het midden als achter uitschuifbaar zijn. Verder bouwen we speciale uitschuifbare boottrailers voor transport van luxe jachten. Daarvoor hebben we zelf verdiepte assen ontwikkeld waarbij de kiel zeer laag geplaatst kan worden. Hierdoor kunnen ook de grotere jachten vervoerd worden. Een ander product waar we succesvol mee zijn is de eerder genoemde linktrailer voor B-Doubles. We bouwen die ook zodanig dat ze in Duitsland toegelaten worden voor Lang Fahrzeuge en worden dan uitgerust met twee gedwongen gestuurde fusee-assen. Daarnaast hebben we ons eigen Draco stangenstuursysteem: zeer geliefd bij distributietransporteurs vanwege het progressieve stuurkarakter. Een ander voordeel is dat alle onderdelen van ons stuursysteem direct uit voorraad leverbaar zijn.”

Belgische LZV

De LZV-wetgeving in Europa is een lappendeken doordat veel landen hun eigen regels hanteren. “Speciaal voor België hebben we geïnvesteerd in een systeem waarmee we de LZV-goedkeuring kunnen verzorgen”, vertelt Van der Goot. “Daar is onder meer een tijdsmeting van het remsysteem voor nodig. Voor Nederland en België moet een draaicirkel van 14,50 meter (buiten) en 6,30 meter (binnen) gehaald kunnen worden. Voor Duitsland is dat 12,50 meter (buiten) en 5,30 meter (binnen). De invoering van LZV-combinaties in Europa is een ware uitdaging. Zolang er geen harmonisatie is op gebied van wet- en regelgeving blijft het maatwerk en dat past ons.”


‘De uitbreiding van het 3D-ontwerpen heeft een prachtige efficiencyslag mogelijk gemaakt’


Draco heeft een eigen spuiterij waar complete voertuigen gespoten kunnen worden. Ook voor schadeherstel en reparatie kunnen klanten bij Draco terecht. Met apk-service is het bedrijf gestopt. “Bij apk en onderhoud zagen we steeds vaker dat klanten complete combinaties laten keuren en onderhouden bij truckdealers of universele garagebedrijven. De capaciteit die nodig was voor de apk benutten we nu voor de productie en de afmontage. Dat is onze core business. Wij gebruiken standaard componenten van alle grote merken, dat heeft voor niemand geheimen. Onderhoud en service kan dus in principe door iedere werkplaats of trailerspecialist worden uitgevoerd.”

Foto boven: Michel van der Goot bij een boottrailer met de verdiepte assen om lager te kunnen laden.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties