Een consortium van zes partijen heeft onder de projectnaam yDrive een elektrische aandrijflijn voor trailers ontwikkeld en gebouwd, waarmee volgens een simulatiestudie tot 40 procent brandstofbesparing mogelijk zou zijn. Binnenkort wordt begonnen met het testen en demonstreren van het systeem.

yDrive beschikt over regeneratief remmen, waardoor een batterijpakket wordt opgeladen tijdens het vertragen of bergafwaarts rijden. Wanneer er wordt versneld, treedt de emissievrije power assist in werking. De aandrijflijn verandert een brandstoftruck in een hybride combinatie; van elektrische trucks zou de actieradius vergroot worden.

E-as

De elektrische as combineert concepten uit de truck- en trailerindustrie, gebruikmakend van hun bestaande schaalvoordelen. De dwarsgeplaatste en geïntegreerde e-motor blijft binnen de perifere van de trailer luchtvering, waardoor naadloze integratie in het trailerchassis mogelijk is. De e-as is geschikt voor industriestandaard remmen en luchtvering, zodat de overige trailerassen standaard kunnen blijven.

Batterij

Voor de batterij is gekozen voor een lithium-titaniumoxide batterij. Rob van Gils van Drive Line Systems: “Deze chemie maakt het mogelijk om de batterij zeer snel te ontladen op de momenten dat het voertuig maximale energie vraagt en ultrasnel op te laden tijdens het regeneratieproces bij afremmen.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties