De Tweede Kamer heeft nu ingestemd met een wetsvoorstel van Minister Asscher (SZW) die zulke praktijken verbiedt. De opdrachtgever wordt mede verantwoordelijk voor het betalen van Nederlands cao-loon aan personeel. Daardoor zijn extreme praktijken die in genoemde sectoren voor kwamen, verboden.

Nog maar twee jaar geleden toonde het programma Zembla aan dat grote oliemaatschappijen niet weten wat chauffeurs die met hun lading over de openbare weg rijden, betaald krijgen en of dit alles volgens de regels gebeurt.

Achterstallig loon innen

“Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt straks verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon”, aldus een persbericht van Asschers ministerie. Onderbetaalde werknemers krijgen zo meer mogelijkheden om hun achterstallige loon te innen. Opdrachtgevers die weten, of moeten weten, dat een werknemer niet voldoende betaald krijgt, kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Bij ernstige onderbetaling kan een werknemer na 6 maanden de hoofdopdrachtgever aansprakelijk stellen.

Minister Asscher is zeer verheugd met alle steun in de strijd tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie: “Bijna iedereen is het erover eens dat deze wet hard nodig is. Waar werknemers ook vandaan komen, zij mogen niet de dupe worden van allerlei schimmige constructies. Zij verdienen een eerlijke en fatsoenlijke behandeling.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
17 januari 2025
Hulp bij de nieuwe machineverordening
17 januari 2025
Renewi bestelt 190 DAF trucks
17 januari 2025
Ook trailerbanden Bridgestone in Ecopia-lijn
16 januari 2025
Bijzondere Scania S770 voor Arjen Kandt
16 januari 2025
Mapon en Krone gaan data uitwisselen
14 januari 2025
Topman Scania wordt voorzitter Acea
Meest bekeken berichten
Recente reacties