De branche bevindt zich al in een ommezwaai. Dat bleek ook bij de presentatie van de Volvo-importeur, die vorig jaar al bijna tweeduizend nascholingscursussen verkocht aan chauffeurs. Weer een nieuw bron van inkomsten, ingegeven doordat de nieuwe generatie Euro VI trucks best ingewikkeld is en dus extra scholing vraagt. Maar de platooningtest laat zien, dat we aan het begin staan van een opnieuw uitgevonden wegvervoer met identieke functienamen, maar meteen andere rolverdeling.

Het is voor de branche al een hele toer om nieuw personeel te vinden en om dat personeel technisch bij de tijd te houden. Dit geldt voor zowel monteurs als voor chauffeurs. Intussen volgen innovaties elkaar in hoog tempo op. Na de autonoom rijdende truck die we in september 2014 in Hannover zagen op de IAA, zien we nu hoe deze techniek nog efficiënter ingezet kan worden door trucks die (in hoge mate) autonoom kunnen rijden, in konvooi te laten rijden. De onderlinge afstand speelt een doorslaggevende rol en chauffeurs blijven nodig, maar in een andere, minder actieve rol.

Ook bij monteurs zien we dat hun werk verandert, wat veel nascholing eist. Nog een gevolg van de snel ontwikkelende techniek, is dat het steeds moeilijker wordt voor universele bedrijven om aan trucks onderhoud uit te voeren. Enige uitzondering is misschien Top Truck, dat zich al min of meer als achtste truckmerk afficheert. Maar dan nog: voorheen had een truck alleen elektriciteit aan boord voor de verlichting en voor de startmotor.

De MAN TGA van 2001 kende twee centrale computers, en dat was al wat. Nu telt een Euro VI truck zeker veertig regelcomputers (zegt Scania) en die nemen de chauffeur steeds meer werk uit handen, waardoor trucks een steeds voorspelbaarder rijgedrag en brandstofverbruik krijgen. Daardoor zal er minder schade ontstaan, gelukkig vooral minder letsel, en gaan trucks efficiënter werken, wat ook zijn weerslag heeft op het vervangingstempo van tal van onderdelen.

In zusterblad Aftersales Magazine stond onlangs dat de onderhoudskosten aan elektrische voertuigen beduidend lager zijn. Dat is een niet te missen voorbode: de volgende generatie trucks zal, zeker voor de lange afstand, in zekere mate een hybride aandrijflijn krijgen. Op kortere afstanden zal meer met gas gewerkt gaan worden. Zo wordt de branche tegelijkertijd veiliger, specialistischer en ingewikkelder. Daardoor zullen specialisten onverminderd nodig zijn, maar krijgen ze een andere functie-invulling dan we ons nu kunnen voorstellen. Het is hier waar Aftersales Truck de komende tijd verder op zal inzoomen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
17 januari 2025
Hulp bij de nieuwe machineverordening
17 januari 2025
Renewi bestelt 190 DAF trucks
17 januari 2025
Ook trailerbanden Bridgestone in Ecopia-lijn
16 januari 2025
Bijzondere Scania S770 voor Arjen Kandt
16 januari 2025
Mapon en Krone gaan data uitwisselen
14 januari 2025
Topman Scania wordt voorzitter Acea
Meest bekeken berichten
Recente reacties