Aftersalesdirecteur Gerard Smelik onderstreept namens gastheer Truckland het belang van goed technisch onderwijs: “Het is een kwestie van nu aansluiten om in de toekomst te kunnen overleven. De techniek wordt steeds complexer en dat vraagt om aanwas van nieuwe vakmensen als de huidige generatie afzwaait.” In zijn werkplaats volgen vier eerstejaars BOL leerlingen Autotechnicus een praktijkles. Dankzij de publiek-private samenwerking wordt het mogelijk de actuele stand van de techniek te gebruiken in het onderwijs.
Het Amsterdams initiatief staat niet op zich. In het hele land is de instroom van nieuwe generaties een punt van zorg. Zowel de animo voor het vak als de kwaliteit van de opleidingen moeten verbeteren. Vanuit Bovag is de wens geuit om vanaf 2016 het aantal opleidingen bedrijfsautotechniek op ROC’s terug te brengen zodat de overgebleven instituten de investeringsdruk kunnen spreiden over een groter aantal leerlingen. Dat lukt niet als te veel partijen zich op die groep concentreren. Bovag voert nu met negen ROC’s gesprekken.
Vanuit de gemeente Amsterdam heeft senior adviseur Arbeidsmarkt Annelies Spork wel de ervaring dat de concurrentie tussen opleidingen onderling niet altijd tot het gewenste effect leidt. Scholen beconcurreren elkaar op het aantal leerlingen en zien die liever niet elders een opleiding Autotechniek volgen, simpelweg omdat ze die leerling niet kwijt willen.