Naast benzine en diesel kun je bij Green Planet in Pesse ook LPG of waterstof tanken. Opladen is ook mogelijk. Hierbij maakt het niet eens uit of je een personenauto of vrachtwagen hebt. Volgens eigenaar Edward Doorten is dit de enige manier om het transport te verduurzamen.

Green Planet bevindt zich langs de A28 in het noorden van het land, net boven Hoogeveen. Het innovatieve tankstation is een proeftuin van verduurzaming. Naast de traditionele brandstoffen kunnen elektrische auto’s en vrachtwagens hier opladen. Ook het tanken van waterstof is mogelijk. Tijdens de Open Huis Dagen in oktober werd het waterstof-tankstation voor vrachtwagens geopend. Waarschijnlijk voor het eerst in Nederland stonden twee vrachtwagens naast elkaar tegelijk waterstof te tanken.

Tijdens de Open Huis Dagen waren veel verschillende partijen uitgenodigd. Vertegenwoordigers van transportbedrijven, netbeheerders en onderwijsinstellingen gaven presentaties. Buiten stonden meerdere elektrische en waterstofvrachtwagens, waar geïnteresseerden mee mochten rijden. Met het evenement wilde Doorten verschillende partijen met elkaar in contact brengen. Sinds de start van Green Planet is dit een rol die steeds belangrijker wordt: Doorten als spin in het web van verduurzaming.

Tegelijk

“We gaan geen CO2 uit de lucht halen met alleen een groen tankstation”, stelt Doorten. Eerst moeten bedrijven met voertuigen gaan rijden, voor ze komen tanken. Daarom heeft Doorten meerdere projecten lopen om dit mogelijk te maken. Zo loopt er een aanvraag voor SWIM-subsidie (Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit). De aanvraag omvat in totaal 69 vrachtwagens op waterstof voor 12 transporteurs uit de regio. Dit aantal bestaat uit 59 vrachtwagens met een verbrandingsmotor en 9 met een fuel cell.

In totaal behelzen de verschillende projecten zo’n 60 miljoen Euro, waarvan 29 miljoen aan subsidies. Volgens Doorten is dit noodzakelijk om de verduurzaming vlot te trekken. “We zorgen dat iedereen tegelijk iets gaat doen”, legt Doorten uit. “Het is nodig om de eerste stappen te zetten. Alleen dan gaan de kosten omlaag. We moeten niet wachten tot het goedkoper wordt. Eerst moeten we het neerzetten, zodat we later kunnen opschalen.”

“Het gaat niet om waterstof of elektrisch rijden. Het gaat om de energietransitie.”

Waterstof

Om de leveranties van waterstof te garanderen, gaat Doorten zelf een distributiepunt opzetten in Delfzijl. Dit compressiestation gaat HyPlanet heten. De waterstof gaat hier in trailers, zodat het door Noord-Nederland vervoerd kan worden. “Deze waterstof is beschikbaar voor iedereen”, vertelt Doorten. Hij ziet niet alleen transportbedrijven en tankstations als mogelijke afnemers, maar ook de industrie, de binnenvaart en zelfs grote infrastructurele projecten waarbij bouwmachines op waterstof worden ingezet.

Doorten gaat de waterstof met een eigen vrachtwagen vervoeren. Tijdens de Open Dagen tekende hij een intentieverklaring voor de aanschaf van een MAN hTGX, de eerste vrachtwagen op de markt met een waterstofverbrandingsmotor. “We leren door het zelf te gebruiken”, vertelt Doorten. Toch wil hij niet teveel nadruk leggen op waterstof. “Het gaat niet om waterstof of elektrisch rijden. Het gaat om de energietransitie”, stelt hij stellig.

Transportrechten

Om die reden is Green Planet ook gewoon een Shell-tankstation met benzine, diesel en LPG. Er zijn laadpalen te vinden, zowel voor personenauto’s als vrachtwagens. Tijdens de Open Huis Dagen toont Doorten ook daar een nieuwtje: bij enkele laadpalen kunnen automobilisten voor een gereduceerd tarief laden. De laadsnelheid is lager en de elektriciteit komt niet direct van het stroomnet, maar uit een eigen batterij. Omdat deze is gevuld met elektriciteit van een nabijgelegen zonnepark, aangevuld met goedkope stroom die variabel is ingekocht, bevat deze batterij elektriciteit die goedkoper is dan van het stroomnet.

Samen met netbeheerder Enexis doet Green Planet een proef met alternatieve transportrechten, oftewel NFA’s. Dit is uniek in Nederland. Het houdt in dat een deel van de rechten op stroom minder zeker zijn. Op bepaalde momenten, als het druk is op het stroomnet, krijgt Green Planet mogelijk niet alle elektriciteit die het nodig heeft. Green Planet moet dan zijn eigen buffer gebruiken. Buiten piekmomenten geeft Enexis juist capaciteit vrij. Op deze manier wordt het elektriciteitsnet veel efficiënter gebruikt, wat in deze tijden van netcongestie erg welkom is.


‘We gaan geen CO2 uit de lucht halen met alleen een groen tankstation’


Afgelopen jaar testten Enexis en Green Planet deze innovatieve aanpak. Beide partijen hebben hier veel van geleerd. Nu heeft Enexis een nieuw product, dat het vanaf volgend jaar ook aan andere klanten wil aanbieden. Eerst moet wel nog wetgeving aangepast worden, maar Enexis heeft er vertrouwen in dat dit tijdig gebeurt. Hiermee heeft de netbeheerder voor bedrijven een passende oplossing voor de capaciteitsproblemen op het stroomnet.

Ecosysteem

Tijdens de Open Huis Dagen van Green Planet draaide het niet alleen om dit soort innovaties, zoals waterstoftankstations en nieuwe contractvormen voor energie. De aanwezigen keken ook naar de toekomst. Doorten heeft nog genoeg plannen. Zo wil hij de tankinstallatie voor waterstofvrachtwagens aanpassen naar 700 bar. Bovendien wil hij naast de huidige 300 kW laadpalen ook megawatt charging (MCS) mogelijk maken, zodat vrachtwagens met 1000 kWh kunnen laden.

Doorten kan deze plannen echter niet in zijn eentje realiseren. Hij heeft andere bedrijven, overheden en belangenorganisaties heel hard nodig. Green Planet is geen eiland: het werkt alleen als het onderdeel is van een ecosysteem. Daarom zijn de Open Huis Dagen zo belangrijk. “Noord-Nederland moet weer de energieleverancier worden van heel Nederland”, zo klinkt het trots. Na turf, steenkool en aardgas ligt er nu een rol voor waterstof, daar was iedereen het over eens bij Green Planet. “Met ons investeringsplan gaan we de keten in beweging krijgen”, aldus Doorten. “Vandaag is morgen!”

Foto boven: Het innovatieve tankstation is een proeftuin van verduurzaming.
Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
30 april 2025
Hoe kom jij over op de klant en je collega’s?
29 april 2025
De Romein trekt de energietransitie met MAN
29 april 2025
Renault presenteert Estafette, Goulette en Trafic E-Tech
29 april 2025
Volvo en VW maken de e-dienst uit
28 april 2025
Blom-DSW biedt nu ook Piaggio bedrijfswagens
28 april 2025
EU: meer controles onderweg en gegevensuitwisseling
Meest bekeken berichten
Recente reacties