bekeken: 400 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Minister: ‘ook rest tachograafkaarten te laat’

DOMEIN:

Geplaatst op: 29 april 2019, 13:14

Leestijd: 2 minuten

Behalve de werkplaatskaarten voor de smart tachograaf zullen ook de bestuurderskaarten en de kaarten voor politie en inspectie te laat geleverd worden. Op z’n vroegst zijn deze kaarten gereed op 15 juni, de dag van invoer van de nieuwe smart tachograaf.

Minister Van Nieuwenhuizen (I&W) heeft de Kamer hierover geïnformeerd. Ze is “onaangenaam verrast” door de gang van zaken. De door Kiwa bij Idemia bestelde kaarten faalden bij een test van de Europese Commissie. Daardoor zijn ontwerpwijzigingen nodig, waarna de test opnieuw moet worden afgelegd.

Controlekaarten

In haar brief aan de Kamer schrijft de minister dat het hier niet alleen de Nederlandse werkplaatskaarten betreft, maar ook de bestuurderskaarten (bussen en vrachtwagens), de bedrijfskaarten (transportondernemers) en tot slot de controlekaarten (ILT en politie). “Gelukkig kunnen de huidige bestuurders-, controle- en bedrijfskaarten ook gebruikt worden in de nieuwe tachografen. Alleen bij de werkplaatskaarten kan dit niet, waardoor hier met urgentie een oplossing is gevonden door middel van de Kroatische werkplaatskaarten”, aldus de minister.

Overleg

Het departement is direct in overleg getreden met TLN, Bovag, RAI Vereniging, DAF, Scania en VDL. “In gezamenlijkheid is vervolgens gesproken over een aantal parallelle oplossingsrichtingen die Kiwa (in samenwerking met de sector) zal gaan bewandelen. Kiwa zal geen keuze maken tussen deze oplossingen, maar deze routes gelijktijdig bewandelen tot het moment dat er daadwerkelijk kaarten zijn.”

Oplossingen

Deze oplossingsrichtingen zijn als volgt:

1: Nederlandse kaarten via Idemia

Het ingezette spoor met Idemia zal ondanks de tegenvallers worden doorgezet. Kiwa verwacht dat een leverdatum rond 15 juni mogelijk is.

2: Nederlandse kaarten via een andere kaartleverancier

Kiwa geeft aan dat een andere kaartleverancier in staat is rond 1 juli te kunnen leveren.

3: Tijdelijke buitenlandse kaarten

De notitie van de Europese Commissie die de deur heeft geopend voor de Kroatische oplossing met werkplaatskaarten biedt ook de mogelijkheid om andere typen kaarten uit het buitenland te halen voor de periode tot er Nederlandse kaarten beschikbaar zijn. Kiwa is in gesprek met bereidwillige landen en zoekt uit wanneer dit tot levering van kaarten kan leiden.

4: Actief benaderen

Het actief door Kiwa benaderen van kaarthouders wier kaart op of korte tijd na 15 juni verloopt.

Zonder kaart

Uitgesloten moet worden dat, door onverhoopt niet slagen van de eerste drie oplossingsrichtingen, bestuurders/bedrijven/controleurs zonder kaart komen te zitten. Daarom zal Kiwa in beeld brengen hoeveel kaarten in juni en de maanden daarna aflopen. Zodoende kunnen deze partijen op tijd op de hoogte worden gesteld dat het verstandig is enige tijd vóór 15 juni een G1 kaart aan te vragen. Kiwa is hierover in gesprek met de sector. Doel is tte komen tot een zo praktisch mogelijke oplossing en om dit zo goed en helder mogelijk te communiceren richting de achterban. De Kroatische werkplaatskaarten blijven daarnaast nog geldig tot 15 juli a.s.

Werkplaatsen

De minister schrijft dat ze Kiwa heeft gevraagd “alles op alles te zetten om te voorkomen dat partijen zonder geldige kaart komen te zitten. Zodat werkplaatsen, transportbedrijven en chauffeurs, maar ook agenten en inspecteurs niet de dupe worden van het feit dat Kiwa en Idemia niet kunnen voldoen aan de gemaakte afspraken.”

De Kroatische werkplaatskaarten zijn inmiddels afgeleverd bij de Nederlandse werkplaatsen, schrijft de minister. Hiermee worden de grootste problemen voor fabrikanten en leveranciers van vrachtwagens en bussen voorkomen, zodat de productie van voertuigen niet stil valt. Van alle mogelijke leveranciers was op dit moment Kroatië het snelste in staat om werkplaatskaarten te leveren.

PostNL Pharma & Care…Tien Actros trucks voor Bos…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties