bekeken: 232 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Mercedes: accu met organische celchemie

DOMEIN:

Geplaatst op: 14 januari 2020, 17:10

Leestijd: 2 minuten

Op de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas onthulde Mercedes het Vision AVTR prototype. Daarmee toont Mercedes-Benz een duurzame visie op emissievrije mobiliteit – ook op het gebied van aandrijftechniek. Opvallend is dat er volledig nieuwe accu’s door het merk worden ontwikkeld.

De Vision AVTR beschikt over elektrische aandrijving die is
gebaseerd op een nieuw type hoogspanningsaccu. De revolutionaire
accutechnologie werkt met organische celchemie op basis van grafiet. Daardoor zijn
zeldzame, giftige en dure aardmetalen niet nodig, zegt Mercedes. De
elektromobiliteit wordt op deze manier onafhankelijk van fossiele grondstoffen.
Een absolute revolutie is ook de recyclebaarheid door compostering, wat een
volledige recycling mogelijk maakt. Daarmee onderstreept Mercedes-Benz de grote
relevantie van een toekomstige circulaire economie in de grondstoffensector.

Snelle laadcapaciteit

Behalve met de buitengewoon hoge energiedichtheid – in vergelijking met de huidige accusystemen met een dichtheid tot 1200 Wh/liter – overtuigt de technologie ook met een snelle laadcapaciteit met behulp van geautomatiseerde, geleidende laadtechniek. Dit betekent dat de accu in minder dan een kwartier volledig kan worden geladen. De innovatieve technologie maakt ook maximale flexibiliteit met betrekking tot de inbouwruimte mogelijk: met een lokaal minimum van 94 mm past de accu zich optimaal aan het shared space-voertuigconcept aan. Het multifunctionele interieur biedt daardoor maximale ruimte.

Met een capaciteit van circa 110 kWh maakt de Vision AVTR een elektrische actieradius van meer dan 700 km mogelijk, zegt Mercedes. Door te recupereren tijdens het uitrollen en het remmen, kan de hoogspanningsaccu tijdens het rijden worden geladen met een hoger rendement dan de gangbare systemen en draagt zo bij aan de hoge energie-efficiëntie van het gehele systeem.

Emissievrije mobiliteit

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar het echte potentieel van deze technologie. De Vision AVTR markeert volgens Mercedes een nieuwe belangrijke stap op weg naar duurzame emissievrije mobiliteit in het topsegment. Het moge duidelijk zijn dat meerdere van deze batterijen bij elkaar geschikt zijn voor aandrijving van een truck. Kleinere versies kunnen dan richting bestelauto. Ook Tesla werkt aan een truck die wordt aangedreven door vier aandrijfbatterijen die bedoeld zijn voor de Tesla Model 3.

46 Volvo FH 4x2 I-Save…Tesla kondigt Semi truck aan…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties