bekeken: 142 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

MAN start productie eTGM-trucks

DOMEIN:

Geplaatst op: 6 december 2019, 10:59

Leestijd: 2 minuten

MAN zet een volgende stap op weg naar klimaatneutrale distributie door de kleinschalige productie en verkoop van de eTGM op te starten.

De eTGM is een truck die MAN heeft ontwikkeld en waar de truckfabrikant sinds de herfst van 2018 in samenwerking met negen Oostenrijkse klanten van het consortium CNL (Council for Sustainable Logistics) praktijktests mee uitvoert.

De eTGM is emissievrij en produceert geen motorgeluid. De e-truck voor middelzwaar en zwaar distributieverkeer is bij uitstek geschikt als koelwagen met elektrische transportkoeling, als wissellaadbak truck of voor andere distributie-opbouwen.

Volledig elektrisch

De volledig elektrische MAN eTGM distributietruck wordt aangeboden in een 26 tons drie-assige gestuurde naloopas-uitvoering met volledige luchtvering. Voor de elektrische aandrijving zorgt een 264 kW elektromotor met een maximumkoppel van 3.100 Nm. De energieopslag zit in lithium-ion accupakketten van de Volkswagen Groep, die zich boven de vooras bevinden, waar bij conventionele trucks de dieselmotor zit. Aan de zijkant van het chassis zijn extra accupakketten geplaatst. De actieradius bedraagt maximaal 200 kilometer, afhankelijk van het inzetgebied, de buitentemperatuur en de rijstijl.

Bij het afremmen en uitrollen wordt de aandrijfkracht van de truck omgezet in elektrische energie en teruggeleid naar de accu. Deze recuperatietechnologie kan de actieradius van de eTGM aanzienlijk vergroten. Een display in de cockpit informeert de bestuurder over het huidige energieniveau van de accu’s. Links en rechts achter de vooras zitten de aansluitingen om de accu’s te kunnen opladen. Dit kan op meerdere manieren: met de 150 kW aansluiting is de truck volgens MAN in korte tijd weer op te laden.

Nevenaggregaten zoals de stuurbekrachtigingspomp, de luchtcompressor voor remmen en vering en het airconditioningsysteem worden elektrisch bediend en aangestuurd door het energiemanagementsysteem en werken energiebesparend, zegt de fabrikant.

Advies op maat

Om de overstap naar e-mobiliteit zo eenvoudig en succesvol mogelijk te laten verlopen, biedt MAN zijn klanten een team van experts om hen te helpen bij de weloverwogen aanschaf van een eTGM. MAN biedt uitgebreid en oplossingsgericht advies op maat – van de analyse van de behoeften, de configuratie van het wagenpark, de laadinfrastructuur en het energiebeheer tot en met de alomvattende, meest kostenefficiënte transportoplossing. Bovendien krijgen de MAN eTGM-chauffeurs een rijtraining die speciaal is afgestemd op de eisen van het rijden met een volledig elektrisch voertuig.

Activiteiten A. v. Overveld…Fusie Hartman Expeditie en…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties