bekeken: 568 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

‘LNG-truck minder schoon dan gedacht’

DOMEIN:

Geplaatst op: 19 september 2019, 13:13

Leestijd: < 1 minuut

Milieu-organisatie Transport & Environment (T&E) stelt op basis van een Nederlands overheidsrapport dat trucks die op LNG rijden, veel minder schoon zijn dan algemeen werd gedacht. De publicatie komt op een moment kort nadat er korting op de brandstofaccijns van LNG is aangekondigd.

T&E baseert zich op een rapport dat is opgesteld door de Nederlandse overheid. Die heeft het zelf nog niet naar buiten gebracht. Duidelijk is dat getest is met trucks van de drie merken die nu LNG-trucks kunnen leveren: Iveco, Scania en Volvo. Met name de stikstofuitstoot van LNG-trucks ligt volgens het rapport in de praktijk veel hoger dan op papier staat. Het zou gaan om een uitstoot die twee tot vijf keer zo hoog ligt.

De stikstofuitstoot in ons land ligt op dit moment onder een vergrootglas nu is gebleken dat de uitstoot van stikstof in zijn algemeenheid, tot het stil leggen van tal van bouwprojecten leidt.

Fijnstof

Ook op het gebied van fijnstof scoren de geteste LNG trucks een onvoldoende, aldus het rapport. Het verschil met dieseltrucks zou in de praktijk verwaarloosbaar klein zijn. Dat is in tegenspraak met de theorie die stelt dat LNG-trucks vrijwel geen deeltjesuitstoot kennen. Alleen op het gebied van CO2-uitstoot doen de LNG trucks het volgens de rapportage wat beter.

Discussie

De milieuorganisatie eist dat de stimuleringsregelingen voor transportondernemers om op LNG over te schakelen, worden geschrapt. Volgens T&E is LNG een fossiele brandstof net als benzine en diesel, die niet bijdraagt tot een beter milieu. Daar staat tegenover dat veel ondernemers juist voor LNG kiezen, omdat het de enige brandstof is die een lagere CO2-uitstoot geeft.

Alle partijen wachten intussen op de komst van bio-LNG, dat wordt verkregen uit afval en andere stoffen, waardoor er sprake is van een hernieuwbare brandstof. Op zijn vroegst kan zo’n brandstof aan het einde van dit jaar op de markt verschijnen.

Den Hartogh compenseert…LNG Platform houdt geloof in…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties