bekeken: 260 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5,00)

Label voor truckbanden wordt vernieuwd

DOMEIN:

Geplaatst op: 15 juni 2020, 09:51

Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 mei 2021 gaat een nieuwe regeling in rond labels voor truckbanden. Meest in het oog springend zijn een nieuwe QR-code en voornemens om slijtage en kilometrage in een beoordeling te vangen.

Edwin Brinksma, VACO

Bandenleveranciers worden verplicht om elke truck- of trailerband van een sticker te voorzien met daarop het label. Daarbij is volgens Edwin Brinksma van branche-organisatie VACO sprake van veranderingen aan het label. Naast symbolen die laten zien of we met een zomer- of een winterband te maken hebben, is er een derde categorie ijsbanden toegevoegd. Het bandenlabel geeft verder naast informatie over grip op nat wegdek en extern afrolgeluid ook jnfo over brandstofefficiency. Verder staat in de rechterbovenhoek van het nieuwe label een QR-code. Daarmee kan de band geïdentificeerd worden door belanghebbende partijen. “Dit vereist een database waarin alle info over alle in de EU leverbare banden wordt opgenomen”, zegt Brinksma, “en dat is nog een hele uitdaging. De betreffende EU-functionarissen willen dat dit alles volgend jaar, dus op 1 mei 2021 geregeld is. De vraag is of ze dat zullen halen.”

Testmethode

Mogelijk dat op een later moment nog een symbool voor kilometrage/levensduur toegevoegd gaat worden op het bandenlabel. Aan de testmethode voor kilometrage/levensduur wordt op dit moment nog gewerkt, zegt Brinksma. “Er is nu nog geen gecertificeerde testmethode. Die is wel van belang en die moet ook criteria kennen voor een uniforme beoordeling.” Hij verwacht dat het enkele jaren gaat duren eer een en ander voor alle partijen duidelijk is.

Een label voor vernieuwde banden is nog steeds een lang gekoesterde wens die nog niet gerealiseerd is. “Er zijn meerdere methoden van bandenvernieuwing met verschillende karkassen. Die vereisen een realistische test waardoor de eindgebruiker weet hoe een band presteert.” Brinksma legt uit dat in de toekomst mogelijk ook getest gaat worden met versleten banden. “Ook daar moet een beeld ontstaan van de rijeigenschappen en welke invloed een en ander heeft op het brandstofverbruik.

De verwachting is dat er nog heel wat banden met het oude label onverkocht in het magazijn zullen liggen op 1 mei 2021

Verschil in verbruik

Europa zegt dat het tot tien miljoen ton aan CO2-uitstoot wil besparen door invoering van het vernieuwde bandenlabel. Een mooi streven, maar Edwin Brinksma zegt dat niet precies duidelijk is wie het label leidend laat zijn in de aanschaf van banden. “Dat is lastig te meten. Wat we nu kunnen zeggen is dat er tussen zware bedrijfswagenbanden met het gunstigste en het minst gunstige label, een verschil zit in brandstofverbruik van tien tot twaalf procent. Maar dan ben je er nog niet. De veel gewilde AAA-banden zijn niet voor iedere toepassing de juiste en mogelijke oplossing.”

Haast

De wetgeving is inmiddels goedgekeurd en moet op 1 mei 2021 ingaan. Nu mogen nog banden in het handelsverkeer gebracht worden met het oude label. Na 1 mei 2021 mogen banden met het oude label nog wel verkocht worden aan de eindgebruiker, maar niet meer in het handelsverkeer worden gebracht. Brinksma zegt te verwachten dat er nog heel wat banden met het oude label onverkocht in het magazijn zullen zijn op die datum. “Dat is onder meer een gevolg van de coronacrisis, waarbij de kilometrages van trucks flink zijn afgenomen. We zouden liever zien dat banden die voor 1 mei 2021 zijn geproduceerd, nog voor een lange tijd in het handelsverkeer gebracht mogen worden. Europese koepelorganisaties pleiten al voor een overgangsfase van een half jaar.”

Het nieuwe label krijgt een QR-code waarmee de band geïdentificeerd worden door belanghebbende partijen. “Dit vereist een database waarin alle info over alle in de EU leverbare banden wordt opgenomen en dat is nog een hele uitdaging”, voorspelt Edwin Brinksma, VACO.

Vervoerders gezocht!Samenwerking AB Texel en…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties