fbpx
bekeken: 129 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Kwart meer incidenten met vrachtwagens

DOMEIN:

Geplaatst op: 29 september 2020, 12:34

Leestijd: 2 minuten

In 2019 zijn er in totaal 7811 meldingen geweest van verkeersincidenten waarbij een vrachtwagen betrokken was. Dat is 27,8 procent meer dan in 2018.

Dat is een van de opvallendste cijfers uit de jaarrapportage van de stichting Incidentmanagement Vrachtauto’s (Stimva). Die baseert zich daarbij op cijfers van het Centraal Meldpunt Vrachtautobergingen (CMV) Van de vrachtauto-incidenten wordt 81 procent veroorzaakt door gestrande vrachtauto’s en 18 procent door ongevallen met vrachtauto’s (waaronder afgevallen lading en een aantal onbekende oorzaken). Het aantal meldingen van gestrande vrachtauto’s bij het CMV is in 2019 met 36 procent toegenomen, het aantal meldingen van vrachtauto-ongevallenmet 1 procent.

Oorzaken

Nadat van 2010 tot 2013 het aantal meldingen van vrachtauto-incidenten vanuit het CMV afnam, is er sinds 2014 weer een stijging waarneembaar. Stimva verklaart die stijging deels uit de dan nog steeds aantrekkende economie en de daarmee gepaard gaande toename van zowel het vracht- als het personenverkeer. Ook ziet de Stimva een verband met extreme weersomstandigheden, die de laatste jaren toenemen. Zo zijn er in 2019 veertien dagen geweest waarop het hitteprotocol actief was. Deze veertien dagen waren goed voor 6,9 procent van alle CMV-meldingen in 2019.

Wat ook mee kan spelen, stelt de Stimva, is dat er een verbeterde samenwerking is tussen de servicebedrijven en de wegbeheerders, waardoor meer vrachtauto-incidenten bekend zijn bij het CMV. Daarnaast worden incidenten, waaronder zich gestrande vrachtauto’s kunnen bevinden, eerder gemeld door ontsluiting van de bronnen Waze en Flitsmeister. Sinds vorig jaar wordt meer proactief gekeken naar berichten op social-media, waardoor eerder incidenten worden gedetecteerd. Verder is met de bergers afgesproken dat zij eigen klantmeldingen bij CMV kunnen aanmelden. Op die manier is sneller een CMV-berger ter plaatse. Dit kan een kleine stijging van het aantal CMV meldingen tot gevolg hebben gehad.

Goed nieuws

Er is ook goed nieuws te lezen in het jaarrapport. Zo duurt het steeds minder lang voordat een ongevalsberging met een vrachtauto is afgehandeld. In 2019 was dat in 56 procent van de gevallen binnen een uur gebeurd. In 2016 lag dat nog op 49 procent. Ook wordt slechts 1 procent van de files door een vrachtwagenincident veroorzaakt. Is er dan toch een vrachtwagen bij een incident betrokken, dan heeft dat veelal wel meer impact, omdat berging en herstel aan de weg meer tijd vragen.

Megaclaim tegen DAF om…Beter rijgedrag door…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties