bekeken: 349 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Krone verwacht in 2020 marktherstel

DOMEIN:

Geplaatst op: 27 januari 2020, 10:57

Leestijd: 2 minuten

Trailerfabrikant Krone zei op een persbijeenkomst te verwachten dat de trailermarkt dit jaar grotendeels herstelt. In 2019 daalden de verkopen in Europa met zo’n veertig procent.

Krone verwijst naar cijfers van het Duitse IFO-instituut – een soort CBS, maar dan gericht op enkel economische perspectieven. Ook Krone zelf zegt een bevredigende orderaanloop te ervaren in de eerste weken van 2020.

Volgens Krone liep vorig jaar voor het eerst sinds 2008 de markt zo snel en zo ver terug. Krone leverde 11,5 procent in. Ook andere Europese merken moesten volgens Krone terrein prijsgeven, zoals Kögel, Schwarzmüller, Wielton en Tirsan. “In totaal beliep de teruggang zo’n veertig procent. Het is in lijn met een cyclus waarmee we al vaker te maken hebben gehad. Maar deze teruggang kunnen we in de verste verte niet vergelijken met die van 2008. Op dit moment liggen de productievolumes duidelijk hoger dan destijds tijdens het dieptepunt”, zegt Krone. De fabrikant laat doorschemeren dat ook nu naar verwachting het dieptepunt achter de rug is.

Celsineo

Krone verwacht de in maart 2019 onthulde nieuwe koelmachine Celsineo daadwerkelijk op de komende IAA te kunnen introduceren bij klanten. Volgens Krone lopen op dit moment de laatste praktijktests. Kenmerk van de machine is dat hij drievoudig is uitgevoerd, om mogelijke storingen tot een minimum te beperken. De machine wordt door een Liebherr dieselmotor aangedreven.

Daarnaast loopt bij Krone een project in samenwerking met The New Cool onderneming van Twan Heetkamp. Hierbij test Krone bij de Duitse Nagel Group koeltrailers met een elektriciteit genererende as en een koelmotor met een elektromotor die zijn energie krijgt via de as. Krone zou graag deze techniek exclusief van Heetkamp betrekken. Desgevraagd verwacht Krone dat het op een mooie dag een eigen traileras kan aanbieden die is voorzien van de generator etc, voor een volledig in eigen huis ontwikkelde stand alone koeltrailer die emissievrij is.

Koelmotor

Krone test de techniek van Twan Heetkamps New Cool trailer bij een van hun klanten – Nagel Group. Partijen hebben ook de beschikking over een elektrische trekker. De combinatie heeft een GVW van veertig ton. Nagel Group werkt weer samen met een van zijn klanten – Innocent Drinks. Zij laten de combinatie dagelijks meerdere keren een afstand van zestig kilometer afleggen. Gedurende de dag moet de koelmotor aan de trailer daarvoor twee uur werken. Kenmerken van de New Cool trailer van Twan Heetkamp zijn een e-as van Valx, en een elektrische koelmachine die door de e-as van energie wordt voorzien. Het merendeel van de elektrische energie betrekt het systeem wanneer de combinatie remt. Het accupakket van de trailer is centraal onder het chassis gebouwd.

Snellader

Uit Zwitserland betrokken de Duitsers een trekker op basis van een Volvo FM die beschikt over vier elektromotoren. Dit alles is goed voor een systeemvermogen van 680 pk en een actieradius van 380 kilometer. Het batterijpakket levert 170 kWh en kan met een snellader in twee uur tijd grotendeels worden opgeladen. De proef met deze combinatie gaat drie maanden duren. Desgevraagd laat Krone weten dat het zeker overweegt om een e-as-versie van de eigen traileras te ontwikkelen. Dat de trend in koeltrailerland zero emission is en een stand alone energievoorziening, is Krone allerminst ontgaan.

Nieuwboer neemt Jebezo over…Förch wordt partner van ETC
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties