bekeken: 166 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

IRU: ‘Autonome trucks binnen tien jaar’

DOMEIN: Telematica

Geplaatst op: 8 november 2018, 10:48

Leestijd: 1 minuut

Als opmaat naar hun jaarlijkse congres stelde de International Road Transport Union (IRU) een rapport samen met trends en verwachtingen voor het internationale wegvervoer. Daartoe sprak de IRU met 450 transportbedrijven uit Europa, Azië en de Golfstaten. Ruim driekwart van de ondervraagden denkt dat autonome trucks binnen tien jaar realiteit zullen zijn.

Bijna een derde van de ondervraagden verwacht zelfs dat de autonome trucks al binnen vijf jaar op de wegen zullen verschijnen. De gevolgen zijn een nog niet eerder geziene productiviteitsgroei en veel lagere kosten voor transportbedrijven. Bedrijven hechten verder groot belang aan de modernste ICT-systemen, maar missen het overzicht van wat er op dit vlak allemaal beschikbaar is of komt.

Vraag naar wegtransport

De IRU verwacht dat de importantie van wegvervoer in de maatschappij nog flink zal toenemen. De vraag naar wegtransport omvatte in 2015 nog 20 biljoen tonkilometer. In 2030 zal dit 31 biljoen zijn en in 2050 51 biljoen. Met name China en India zijn verantwoordelijk voor deze groei.

In die landen wordt enorm in infrastructuur geïnvesteerd. In Europa is juist sprake van een lichte teruggang van het wegvervoer, zegt de IRU. Een gegeven dat overigens niet weerspiegeld wordt in de truckverkopen in dit continent.

Technologie versus politiek

De ondervraagden stellen dat technologische ontwikkelingen cruciaal zullen zijn voor de toekomst van de branche. Trucks moeten efficiënter beladen worden. Ook moet de planning beter om files te vermijden.

De ondervraagden vrezen dat een instabiele geopolitieke toestand de grootste bedreiging is voor de genoemde groei. Daarbij werd met name een mogelijke no-deal Brexit genoemd. Als allerlaatste komt het chauffeurstekort voorbij. De IRU raadt aan de werk- en leefomstandigheden voor chauffeurs flink te verbeteren en meer vrouwen op te leiden tot chauffeur.

Tags: , , , ,

CBS: meer vrachtwagens, minder…160.000 euro boete Limburgs…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties