fbpx
bekeken: 153 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

ILT onderschept illegaal transport F-gassen

DOMEIN:

Geplaatst op: 1 oktober 2020, 11:13

Leestijd: < 1 minuut

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in september in Eindhoven een transport van 1034 gasflessen onderschept, elk gevuld met 10 kilogram van het koudemiddel R404a, die door de importeur illegaal op de markt is gebracht. De onderschepping is het resultaat van een samenwerking tussen douane, Rijkswaterstaat en het Europees bureau voor fraudebestrijding Olaf.

De gasflessen waren afkomstig uit Turkije en hadden als eindbestemming een handelaar in koudemiddelen in België. Die handelaar is niet beboet, evenmin als de chauffeur. Het is de importeur die verantwoordelijk wordt gehouden voor het illegale transport. Voor de invoer in Europa van deze gefluoreerde broeikasgassen moet de importeur beschikken over een Europese registratie en moet een quotum zijn toegewezen. In dit geval beschikte de importeur over geen van beide.

Verkeerd beladen

De importeur wordt gedwongen om de goederen af te geven bij een erkend inzamelaar. Daar wordt gekeken of de F-gassen alsnog op een legale manier op de markt kunnen worden gebracht. De kosten voor opslag, vervoer en verwerking zijn voor rekening van de importeur. In de sanctie worden ook overtredingen met betrekking tot het vervoer meegenomen. Zo was de chauffeur niet in het bezit van de verplichte papieren, zoals het vervoersdocument gevaarlijke stoffen en het ADR-certificaat. Bovendien was de vrachtwagen verkeerd beladen en waren de gasflessen onjuist geëtiketteerd.

Broeikasgassen

De handel in F-gassen zoals R404a is aan strenge regelgeving gebonden. Het betreft namelijk een zwaar gefluoreerd broeikasgas met een Global Warming Potential van 3922, wat wil zeggen dat de uitstoot van 1 kilogram gelijk staat aan de 3922 kilogram CO2. Omdat dergelijke gassen zo’n grote bijdrage leveren aan de CO2-uitstoot is besloten dergelijke gassen geleidelijk uit te faseren. Dit jaar moet de uitstoot worden gereduceerd tot 63 procent, volgend jaar tot 45 procent en in 2030 tot 21 procent ten opzichte van de situatie in 2015. De illegale handel in dergelijke gassen bedreigt deze doelstelling, reden waarom ILT toezicht houdt op de hele keten van productie, import, export, doorverkoop en toepassing.

Deal GM en Nikola wankeltTraton partner van TuSimple in…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties