fbpx
bekeken: 157 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Hyundai levert eerste brandstofceltrucks af

DOMEIN:

Geplaatst op: 9 oktober 2020, 11:40

Leestijd: < 1 minuut

Hyundai heeft de eerste zeven exemplaren van zijn Xcient Fuel Cell-truck afgeleverd aan klanten in Zwitserland. Er worden er dit jaar in totaal vijftig van afgeleverd.

“De aflevering van deze trucks is nog maar het begin van de doorbraak van waterstof”, aldus topman In Cheol Lee namens Hyundai. “We zijn van plan om ook de Noord-Amerikaanse en Chinese vrachtwagenmarkt te betreden en wereldwijd het gebruik van waterstof als schone energiedrager te stimuleren. Want waterstof biedt eindeloos veel mogelijkheden.”

Ook in Nederland

In Zwitserland is inmiddels een robuust waterstofecosysteem opgebouwd om de ondernemers die de zware waterstoftrucks gebruiken, te ondersteunen. Intussen zijn er ruim honderd waterstoftankstations in het land – waarmee niet alleen de vrachtwagens worden bediend maar ook de personenauto’s met brandstofcel. Hyundai wil ook andere partijen interesseren om deel te nemen in het waterstof-ecosysteem. Op basis van het succes in Zwitserland wil Hyundai – met partnerbedrijven – het systeem uitrollen in Nederland, Noorwegen, Duitsland en Oostenrijk. Hyundai verwacht in 2025 zo’n 1600 brandstofceltrucks te leveren.

Elektromotor

De Hyundai xcient Fuel Cell-truck wordt aangedreven door een elektromotor met een vermogen van 350 kW en een dubbele brandstofcel van in totaal 190 kW. De zeven waterstoftanks hebben een totale capaciteit van 32 kilogram, wat volgens Hyundai zorgt voor een actieradius van 400 kilometer.

Hyundai werkt de komende jaren aan een nieuwe versie van de Xcient, met een specifiek brandstofcelplatform en twee brandstofcellen, elk met een vermogen van 200 kW. Met 4×2-trucks, 6×4-trucks en 4×2-trekkers dekt het nieuwe model een groot deel van de Europese markt voor zware vrachtwagens. De 4×2-trekker met een treingewicht (GCW, Gross Combination Weight) van 44 ton heeft een actieradius van duizend kilometer. 

Kosten wegvervoer nagenoeg…Vijftien DAF XF 480…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties