bekeken: 499 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Hogere lonen: lichte toename faillissementen

DOMEIN:

Geplaatst op: 2 mei 2019, 11:14

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal faillissementen in de sector Transport & Logistiek is in 2018 licht toegenomen, meldt het Economisch Bureau van ABN Amro in een vandaag verschenen rapport over twaalf branches in de Nederlandse economie.

Aantal faillissementen per duizend bedrijven. (Bron: ABN Amro)
Aantal faillissementen per duizend bedrijven. (Bron: ABN Amro)

Inclusief eenmanszaken bleef bij Transport & Logistiek de faillissementsgraad ongeveer constant. Exclusief deze eenmanszaken, waaronder veel zzp’ers vallen, nam de faillissementsgraad toe. In 2017 ging 9,3 op de 1000 bedrijven in de sector failliet. In 2018 liep de faillissementsgraad op naar 10,5.

Loonkosten

De toename is volgens de bank waarschijnlijk te verklaren door de gestegen loonkosten. Tot 2018 bleef de loongroei achter bij de groei van de economie, sindsdien is er een versnelling. In 2018 namen de cao-lonen in de sector toe met 3,1 procent. Uitzendkrachten werden zelfs 5,9 procent duurder. De tarieven voor logistieke diensten stegen echter nauwelijks, “vermoedelijk door beperkte marktmacht tegenover verladers. Dat zette de marges onder druk, wat vermoedelijk heeft geleid tot meer faillissementen.”

Fusies

Het aantal fusies en overnames in de sector is in 2018 toegenomen, met name bij bedrijven met meer dan 250 werknemers: vijftien, een record. “Vermoedelijk proberen deze bedrijven concurrerender te worden door verdere schaalvergroting”, opperen de onderzoekers. “Door het gebruik van data kunnen grote bedrijven hun capaciteit beter benutten, wat leidt tot efficiënter vervoer en een betere marge.”

Verwachting

Voor 2019 verwacht ABN AMRO dat het aantal faillissementen in de sector Transport & Logistiek stijgt met 2 tot 5 procent, vanwege stijgende lonen en afvlakkende economische groei. “Onder invloed van digitalisering, de kostbare investeringen die dit met zich meebrengt en druk op de marges kan het aantal fusies en overnames toenemen.”

Jan de Rijk op zoek naar…Volvo komt met XXL-versie van…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties