bekeken: 140 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

HAVI en Neste: frituurvet wordt brandstof

DOMEIN:

Geplaatst op: 24 juni 2020, 11:30

Leestijd: < 1 minuut

Neste, de Finse leverancier van hernieuwbare diesel die is geraffineerd uit afval en residuen, bundelt zijn krachten met McDonald’s Nederland en HAVI. Gebruikt frituurvet dient na recycling als Renewabe Diesel als brandstof.

Het drietal gaat een ‘circulair-economisch samenwerkingsverband’ aan. McDonald’s-restaurants in Nederland gaan het gebruikte frituurvet recyclen tot Neste MY Renewable Diesel. Deze brandstof wordt vervolgens gebruikt in de vrachtwagens van HAVI, die op hun beurt weer goederen aan McDonald’s leveren. Daarmee is de cirkel rond.

Uitstoot

Op die manier kunnen klanten van MY Renewable Diesel de uitstoot van broeikasgassen, in vergelijking met fossiele diesel, tot negentig procent verminderen gedurende de levenscyclus van de brandstof. In de samenwerking speelt de logistieke partner HAVI een centrale rol als inzamelaar van het gebruikte frituurvet voor alle 252 Nederlandse McDonald’s restaurants. Neste zet dit frituurvet in haar Rotterdamse raffinaderij om in duurzame diesel die als brandstof dient voor de vrachtwagens van HAVI. Overigens wordt ook onderzoek gedaan naar hybride en elektrische voertuigen en het gebruik van logistieke city hubs, om de bewegingen in de binnenstad te verminderen. Op dit moment werkt HAVi wat de trucks betreft samen met Scania.

Locaties

Neste heeft MY Renewable Diesel, geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen, in oktober 2019 op de Nederlandse markt gebracht. Het product is momenteel verkrijgbaar op meer dan negentig locaties. Ook voor klanten in andere landen is het beschikbaar: Finland, Zweden, Estland, Letland, Litouwen en de Amerikaanse staten Californië en Oregon.

44,4% minder nieuwe…LVS gedijt goed in Friesland
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties