bekeken: 757 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

‘Euro 6 vrijwel even schoon als elektrisch’

DOMEIN:

Geplaatst op: 17 mei 2019, 15:48

Leestijd: < 1 minuut

Tijdens het Eerste Nationaal Transportcongres, gehouden op 15 mei in Bunnik, legde fleetmanager Wim Roks van Simon Loos uit dat de truckindustrie de stap van Euro 5 naar Euro 6 veel beter had moeten uitleggen.

“De stappen van Euro 4 naar 5 en daarvoor zijn veel kleiner geweest dan de stap van Euro 5 naar Euro 6. Ten onrechte denken betrokkenen dat het zomaar een norm is, maar de diesel die aan Euro 6 voldoet, stoot echt nauwelijks nog iets uit. De slechte naam die diesel heeft, is in mijn ogen niet terecht. Overheden en milieu-organisaties zouden zich moeten realiseren dat het verschil tussen diesel volgens Euro 6 en een alternatief, kleiner is dan men denkt.”

Fijnstof en broeikasgassen

Roks legde uit dat de productie van fijnstof door een truck die in de stad rijdt voor  85 procent wordt veroorzaakt door bandenslijtage. “De resterende 15 procent komt uit de uitlaat. Dan heb ik het over Euro 6.”

Roks stelt dat wanneer overheden een grote reductie willen behalen in de uitstoot van broeikasgassen, het effectiever is om bij de veeteelt de productie van methaangas af te vangen. “Methaan is een broeikasgas dat een veel groter nadelig effect op het milieu heeft dan CO2. Het scheelt een factor 25.”

Elektrisch

Ondertussen doet Simon Loos ook ervaringen op met elektrische trucks. Na twee jaar valt Wim Roks, naast grotere bandenslijtage, vooral op dat de laadinfrastructuur nog peperduur is en niet al te betrouwbaar. Toch weerhoudt dit Simon Loos niet van verdere inzet van dit type truck.

Marcel van der Werf…TLN formuleert prioriteiten…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties