bekeken: 243 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(4,00)
(Inloggen is vereist)

EU zet stap naar nieuw label truckbanden

DOMEIN:

Geplaatst op: 14 mei 2020, 12:00

Leestijd: < 1 minuut

Er lijkt beweging te komen in het al langer bestaande voornemen van de Europese Unie om te komen tot een nieuw milieulabel voor truckbanden. Uitgangspunt is dat de uitstoot wordt gekoppeld aan het type banden. Onlangs zette het Europees Parlement een nieuwe stap.

Nieuwe bandenlabels zullen het voor EU-consumenten mogelijk maken om brandstofzuinige banden te kiezen, waardoor ze op geld en uitstoot kunnen besparen. Een betere grip op het wegdek verbetert verkeersveiligheid. Meer informatie over geluidsniveaus helpt om keuzes te maken die akoestische overlast te verminderen.

Afrollawaai

Op de labels staat informatie over brandstofzuinigheid, afrollawaai en grip op een nat wegdek. De gegevens variëren van A tot en met G (vergelijkbaar met het energielabel voor huishoudtoestellen). Informatie over het externe geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel. Grip op sneeuw en ijs kan in de toekomst nog toegevoegd worden. Hetzelfde geldt voor, wanneer een testmethode beschikbaar komt, info over kilometerafstand en slijtage (verantwoordelijk voor vervuiling door microplastics zoals fijnstof).
Etiketten moeten duidelijk zichtbaar zijn wanneer banden verkocht worden, inclusief online, en moeten een QR code bevatten om het gemakkelijk te kunnen scannen. Etiketten mogen ook worden verstrekt door erkende bandenbedrijven en bandenvernieuwers.

Emissie

Het Europees Parlement heeft het nieuwe plan rond etikettering op 13 mei goedgekeurd. De nieuwe richtlijnen moeten nog formeel goedgekeurd worden door de Raad voor ze op 1 mei 2021 in werking kunnen treden. Met de richtlijnen hoopt de EU tien miljoen ton CO2 emissie per jaar te vermijden.

Van Eck: B-Double LZV voor…Opvallende, nieuwe Schmitz…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties