fbpx
bekeken: 158 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Elektrische trucks vragen om nieuw laadnetwerk

DOMEIN:

Geplaatst op: 15 september 2020, 09:29

Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL verwachten vanaf 2025 een forse groei van het aantal elektrische trucks in de nationale en internationale logistiek. Omdat deze e-trucks op zeer hoge vermogens zullen laden, moet een nieuw laadnetwerk aangelegd worden.

Voor de nieuwste ElaadNL Outlook namen de analisten de vrachtwagens voor nationaal en internationaal zwaar transport onder de loep. Hoeveel dieselvrachtwagens zullen de komende jaren plaats gaan maken voor elektrische? Waar zullen zij gaan laden en wat betekent dat voor netbeheerders, overheid en de logistieke sector?

In drie scenario’s (laag, midden en hoog) geeft de ElaadNL Outlook inzicht in hoe deze voertuigen zijn verdeeld over Nederland en wat voor soort laadlocaties ze naar verwachting nodig zullen hebben. De onderzoekers hebben in de Outlook het aantal benodigde laadpunten berekend voor vier soorten laadlocaties: bij depots, gedeelde laadhubs, truckparkings en verzorgingsplaatsen. Uit de analyse blijkt onder andere dat het realiseren van laadinfrastructuur bij de verzorgingsplaatsen langs de Europese transport corridors essentieel is voor de laadbehoefte van e-trucks. 

Rutger de Croon van ElaadNL over de Outlook: “We staan voor een enorme opgave. Op dit moment bestaat er nog geen laadnetwerk voor trucks. Al die trucks moeten straks wel op de juiste plek en met de juiste snelheid geladen kunnen worden. Dat zal gebeuren met hoge vermogens en stelt onder andere het stroomnet voor nieuwe uitdagingen.”

Transporteurs die al bezig zijn met de eerste elektrificatiestappen en met laadinfrastructuur op bedrijventerreinen uiten, zo bleek tijdens het onderzoek, hun zorg over de beschikbare netcapaciteit, ook omdat veel bedrijven vrij snel na elkaar zwaardere net-aansluitingen zullen aanvragen. De Croon: “Hier is dan ook een efficiëntere aanpak nodig dan deze aanvragen één voor één als individueel geval te gaan zien, bijvoorbeeld door tijdig de transportcapaciteit en de capaciteit op onderstations voor te bereiden.”

Goedkoper dan diesel

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een combinatie van openbare databronnen en literatuur, daarnaast is een enquête uitgevoerd onder de leden van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersvereniging Evofenedex. Ook zijn verschillende marktpartijen en experts geïnterviewd. Vrijwel alle geïnterviewden zijn het er wel over eens dat, ergens tussen 2020 en 2030 voor de meeste transporteurs een moment komt dat het totaalplaatje van aanschaf en operationele kosten van elektrische trucks aantrekkelijker wordt dan die van een dieselvariant. Deze TCO (Total Cost of Ownership), is de belangrijkste factor bij de keuze van een nieuwe truck. Dit ziet er in de toekomst voor batterij-elektrische trucks dus goed uit. 

Scenario’s

Om een goed beeld te schetsen van de mogelijkheden en uitdagingen binnen de transport- en logistieksector schetst ElaadNL drie scenario’s:

Hoog

Nieuwkomers als Tesla en Nikola schudden de markt flink op en de bestaande fabrikanten volgen snel. Door de aantrekkelijke operationele kosten van elektrische trucks worden oudere vrachtwagens zelfs versneld afgeschreven. In dit scenario wordt ook tijdig een basisnetwerk van publieke snelladers geplaatst waardoor trucks in toenemende mate in heel Nederland én over de grens kunnen worden ingezet.

Midden

Elektrische trucks worden snel populair vanwege de lagere operationele kosten en de vraag groeit sneller dan veel fabrikanten en toeleveranciers hebben ingeschat. De productie blijft daardoor nog jaren achter bij de vraag. Een basisnetwerk aan publieke snelladers komt wat langzamer op gang.

Laag

Fabrikanten richten zich tot 2030 voornamelijk
op stadslogistiek. Het
aanbod van elektrische
trekkers voor opleggers
blijft beperkt tot kleine series. Elektrische trucks worden tot 2030 ook alleen in de regio ingezet omdat een publiek snellaadnetwerk pas na 2030 enige omvang krijgt.

Aantal ontslagen bij MAN valt…DAF schetst…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties