bekeken: 876 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,13)

‘Drempelloos data delen komt dichterbij’

DOMEIN:

Geplaatst op: 16 maart 2017, 12:38

Leestijd: < 1 minuut

Het Ishare-project – een project van het Neutraal Logistiek Informatie Platform en onderdeel van het Topsector Logistiek programma – bereikt vandaag met de officiële overhandiging van de eerste resultaten van de co-creatiefase naar eigen zeggen een belangrijke mijlpaal. De logistieke sector is hiermee een grote stap dichterbij drempelloos data delen, zeggen betrokkenen.

Vanaf juni 2016 ontwikkelen publieke en private partijen uit de logistieke sector in het Ishare-project gezamenlijk uniforme afspraken voor identificatie, authenticatie en autorisatie. Met dit afsprakenstelsel is het vanaf januari 2018 mogelijk dat iedereen met iedereen op een simpele en gecontroleerde manier data deelt. Ook met tot dusver onbekende partijen.

De juiste expertise en energie

De eerste resultaten van de co-creatiefase bestaan uit de functionele en technische aspecten van het afsprakenstelsel, waaraan meer dan tien toonaangevende logistieke organisaties hebben meegewerkt. Betrokken organisaties werden, onder begeleiding van innovatie-experts van Innopay, uitgedaagd om hun expertise te delen om het afsprakenstelsel te ontwikkelen. 

“Er is in korte tijd een enorme klus geklaard. En dat kon alleen omdat alle co-creatiedeelnemers dezelfde urgentie en enthousiasme voelen om dit afsprakenstelsel te ontwikkelen. Samen zijn de deelnemers erin geslaagd om tot overeenstemming te komen over een aantal cruciale aspecten van Ishare. Er ligt een mooi eerste resultaat dat we nu samen verder ontwikkelen en aan de praktijk gaan toetsen”, aldus voorzitter van de iSHARE co-creatie werkgroepen Vincent Jansen. 

Op weg naar innovatie

Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar worden de juridische aspecten van het afsprakenstelsel ook door de co-creatiedeelnemers uitgewerkt. Vervolgens worden de concept afspraken in Proof of Concepts aan de praktijk getoetst en gewerkt aan de oplevering van het afsprakenstelsel 1.0 in juni.

In de tweede helft van dit jaar zal het beheer worden ingericht en zal worden vastgelegd waar organisaties aan moeten voldoen als ze gebruik willen maken van Ishare. Vanaf 1 januari 2018 zal Ishare beschikbaar zijn voor de gehele sector.

Trekkerbok voor dubbele…Renault, Nissan intenser samen…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties