bekeken: 461 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

De toekomst van de truckwerkplaats

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 28 mei 2019, 10:40

Leestijd: 2 minuten

Na een onderzoek naar de werkplaats van het autobedrijf hebben Bovag, Innovam, Oomt en RAI Vereniging nu ook de truckwerkplaats van de toekomst in kaart trachten te brengen.

Tot aan het jaar 2040 zijn in het onderzoek vijf invloedrijke trends in beeld gebracht, die forse impact zullen hebben op het bedrijfswagenbedrijf.

 1. Veranderende wetgeving
  Wetgeving speelt een stimulerende of remmende rol bij nieuwe ontwikkelingen. Denk aan vrijheid van gebruik en eigendom van data, het stimuleren van alternatieve aandrijflijnen, infrastructurele aanpassingen, wijzigingen in de apk, maar ook de invoering van milieuzones.
 2. Technologie elektrische voertuigen
  In het Nederlandse wagenpark worden steeds meer voertuigen aangedreven door een elektromotor die gebruikmaakt van elektriciteit afkomstig van accu’s of brandstofcellen met waterstof.
 3. Onderhoud ‘over the air’ (OTA)
  Deze technologie werkt op basis van sensoren en actuatoren, waarbij de sensor signaleert en de actuator dit signaal omzet in de benodigde actie. Dit maakt diagnose stellen en oplossen op afstand (over the air) mogelijk. Voertuigen hoeven niet meer fysiek aan de werkplaats verbonden te zijn om aanpassingen te doen in de software. De aanpassingen kunnen veelal zelfs tijdens het rijden uitgevoerd worden.
 4. Autonoom rijden (ADAS)
  Afhankelijk van de snelheid van de ontwikkelingen zullen bedrijfswagens in de toekomst deels of volkomen zelfstandig kunnen rijden, op afgebakende trajecten of zelfs in de steden. Hiervoor worden voertuigen steeds meer uitgerust met nieuwe technieken op het gebied van sensoren en software.
 5. Capacity as a service (CAAS)
  Transport waar en wanneer een klant dat nodig heeft. Via een app kan een klant gedeelde laadcapaciteit van aanbieders plannen, boeken en betalen. In de toekomst ontstaan steeds meer mobiliteitsplatforms die inspelen op de trend van bezit naar gebruik.

Scenario’s

De mate waarin klanten ontvankelijk zijn voor trends en het aantal nieuwe toetreders bepalen het tempo en de exacte impact van deze veranderingen. Door deze onzekerheden met elkaar en met de vijf zekere trends te combineren, ontstaan vier toekomstscenario’s of werelden: De onstuimige wereld, de digitale wereld, de meestribbelende wereld en de veeleisende wereld. De vier scenario’s zijn tot stand gekomen na diepgaande gesprekken met mensen uit alle lagen van de branche. Vervolgens zijn die inzichten omgezet in strategische en praktische tips voor bedrijfswagenbedrijven.

De scenariostudie, die gratis is te downloaden, wil een hulpmiddel zijn bij het vormgeven van de truckwerkplaats van de toekomst.

Tags: , ,

Inspectie Transport krijgt…Fransen bestuderen CO2-heffing…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties