fbpx
bekeken: 232 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

DAF verwacht verdere krimp truckmarkt

DOMEIN:

Geplaatst op: 18 december 2019, 10:56

Leestijd: < 1 minuut

Truckfabrikant DAF verwacht in 2020 een nog verdere krimp van de truckmarkt. Ondanks een goed begin, zal ook 2019 een lichte krimp laten zien, volgens DAF zal die 3 procent bedragen. Volgend jaar denkt DAF dat de truckverkopen met 7 procent zullen dalen ten opzichte van dit jaar.

Dat meldde de fabrikant tijdens een persbijeenkomst in Eindhoven. In de licht krimpende markt verloor DAF zelf ook enkele tienden procenten marktaandeel vergeleken met 2018. Volgens directeur Michiel Kuijs van DAF Nederland en DAF België wist DAF wel beter te presteren in het lichte segment.

Blijkens eigen cijfers van DAF is het merk nu marktleider in de lichte truckklasse tot 16 ton GVW. “Maar daarmee zijn we er nog niet”, aldus Kuijs, die onder marktleiderschap verstaat dat DAF in het lichte segment zeker meer dan 30 procent marktaandeel moet veroveren (nu is dat 26,1 procent) en in het zware segment 35 procent, waar dat nu 30,7 procent is.
Met name de afgelopen twee jaar heeft DAF gepoogd om meer bakwagens aan de man te brengen, goed als het ging in de trekkermarkt. Dat is volgens Kuijs ten dele gelukt. “In het bakwagensegment zijn we licht gegroeid naar een marktaandeel van 28,1 procent.

Duitsland, Brexit

Michiel Kuijs schilderde een perspectief waarbij in veel Europese landen het ‘economisch sentiment’ wat pessimistischer wordt. “Dat is met name in Duitsland het geval. Dit heeft onder meer te maken met de auto-industrie, die het moeilijk heeft. In die sector gaan banen verloren.”

Kuijs zegt dat DAF wel vertrouwen heeft in een ordentelijke Brexit, met een ‘deal’ die de huidige economische gang van zaken tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk grotendeels intact laat. De truckbouwer is in toenemende mate succesvol in landen buiten de EU. Kuijs zegt dat DAF beoogt juist meer trucks in de fabriek van Leyland te laten bouwen voor deze markten. DAF heeft overigens ook een assemblagefabriek in Brazilië.

Column Barend Luiting:…DAF claimt 40 procent minder…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties