fbpx
bekeken: 164 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

DAF verdubbelt actieradius CF Electric

DOMEIN:

Geplaatst op: 3 september 2020, 09:53

Leestijd: 2 minuten

DAF verdubbelt de actieradius van de CF Electric met VDL e-power-technologie naar meer dan tweehonderd kilometer. Toepassing van een nieuwe generatie batterijen betekent bovendien een gewichtsbesparing van zevenhonderd kilo, die volgens DAF geheel ten goede komt aan het laadvermogen.

De eerste exemplaren van de CF Electric werden al in 2018 operationeel ingezet in een veldtest bij Nederlandse en Duitse klanten. Vorig jaar ging de tweede generatie – voorzien van onder andere nieuwe software en een nieuw dashboard – in de verkoop.

Trekker en bakwagen

De CF Electric is volgens de fabrikant geschikt voor emissieloze en stille distributie in stedelijke gebieden, zoals het bevoorraden van supermarkten, maar bijvoorbeeld ook afvalinzameling. DAF levert de CF Electric daarom als 4×2 trekker (GVW: 37 ton) en als 6×2 bakwagen met gestuurde naloop-as voor maximale wendbaarheid (GVW: 28 ton).

Nieuw batterijpakket

Nieuw is een lithium-ion batterijpakket van de laatste generatie, met een capaciteit van 350 kWh (315 kWh effectief). Naast krachtiger is het accupakket ook aanzienlijk lichter: zevenhonderd kilo maar liefst. Dat komt volgens DAF geheel ten goede aan het laadvermogen. De batterij is ingebed in gel, waardoor de temperatuur, ongeacht het weer, altijd tussen de 25 en 40 graden Celsius blijft. Dat biedt belangrijke voordelen voor de levensduur en de constante prestaties van de batterij.

Actieradius

De grotere capaciteit van het batterijpakket, waarvan de afmetingen overigens gelijk bleven, resulteert in een actieradius van meer dan tweehonderd kilometer. Het is dubbel zo veel als de eerdere generatie. Op het geringe bereik was kritiek te horen, zeker toen bleek dat het in de praktijk bij sommige klanten ook nog tegenviel. Het volledig opladen van de batterij zal doorgaans op de thuisbasis plaatsvinden en duurt 75 minuten, uitgaande van een oplaadstation met een vermogen van 250 kilowatt.
Door tijdens het laden en lossen of tijdens de chauffeurspauze de batterijen bij te laden, wordt het mogelijk met de DAF CF Electric per dag tot zo’n vijfhonderd volledig elektrische kilometers af te leggen. Dat biedt belangrijke voordelen op het gebied van de inzetbaarheid en de efficiency van de truck.

Specifiek advies

De inzet van elektrische voertuigen vraagt om een specifieke benadering bij klanten. Daarom ondersteunt DAF hen met geavanceerde routesimulatiemodellen om tot de meest efficiënte voertuigplanning te komen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan slimme scenario’s voor het opladen van de batterij. Bovendien adviseert DAF – in samenwerking met geselecteerde leveranciers, zoals VDL – vervoerders over de meest optimale laadinfrastructuur. De verkoop van de CF Electric met grotere actieradius start in september, dus per direct. De levering gaat begin 2021 van start.

Luchtkwaliteit

“Met de nieuwe CF Electric met vergrote actieradius breiden we onze toonaangevende positie op het gebied van elektrisch wegtransport verder uit”, aldus Ron Borsboom, Executive Director DAF Productontwikkeling: “Deze truck is ontwikkeld om een antwoord te geven op de toenemende vraag om in steden de luchtkwaliteit te verbeteren en daarnaast CO2-emissies te reduceren. Met vijfhonderd volledig elektrische kilometers per dag kunnen veel transporteurs écht uit de voeten.”

Wisselend beeld occasionmarktNederlanders truckbouwers
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties