fbpx
bekeken: 245 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

DAF houdt stand in krimpende truckmarkt

DOMEIN:

Geplaatst op: 6 februari 2020, 10:17

Leestijd: 2 minuten

DAF Trucks heeft afgelopen jaar in Europa een marktaandeel van 16,2% gerealiseerd. Dat is 0,2% minder dan het jaar ervoor. Het bedrijf rekent zichzelf tot de drie grootste producenten van Europa.

In het lichte segment groeide DAF’s marktaandeel van 9,0 naar 9,7%. De Europese truckmarkt in de klasse boven 16 ton kwam in 2019 uit op ruim 320.000 trucks, waarmee deze vrijwel gelijk bleef ten opzichte van het jaar ervoor. “De Europese economie was het afgelopen jaar sterk. Dat zorgde voor een hoge transportvraag, waardoor de behoefte aan trucks groot was”, stelt topman Harry Wolters. Overigens vertoonde de markt het laatste kwartaal van 2019 al duidelijke tekenen van krimp.

Marktleider

Net als in de afgelopen jaren was DAF naar eigen zeggen in 2019 in het zware segment marktleider in Nederland (31,8%), het Verenigd Koninkrijk (29,4%), Polen (22,0%) en Hongarije (23,8%). Bovendien was de Nederlandse truckproducent de grootste in België en Luxemburg (19,4%) en in Bulgarije (23,6%). In Tsjechië, Litouwen en Griekenland was DAF de nummer één in zware trekkers, terwijl DAF in Frankrijk, de een-na-grootste truckmarkt van Europa, het grootste trekker-importmerk was.

Middensegment

De totale Europese markt voor lichte trucks (6 – 16 ton) groeide vorig jaar van 51.900 naar ruim 53.600 eenheden. DAF’s marktaandeel steeg naar 9,7% (2018: 9,0%). In deze lichte klasse is DAF marktleider in het Verenigd Koninkrijk (34,8%) en marktleider onder de Europese merken in Ierland (19,1%), rapporteert de fabrikant.

Buiten Europa

DAF verkocht 7.900 vrachtwagens buiten Europa. De onderneming introduceerde de nieuwe generatie Euro 5 en Euro 6 trucks in Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Latijns-America, Australië en Nieuw-Zeeland. In Taiwan bleef DAF in het zware segment marktleider onder de Europese merken. In Zuid-Afrika namen de verkopen met meer dan 20% toe en in het Australische Bayswater werd de productie van de veelzijdige DAF CF gestart in de fabriek van moederbedrijf Paccar. Daarnaast verkocht DAF meer dan 3.000 Paccar-motoren aan fabrikanten van touringcars, bussen en speciale voertuigen over de gehele wereld.

‘Record op record’

“In 2019 verkochten we een recordaantal DAF MultiSupport Reparatie- en Onderhoudscontracten, koos een recordaantal klanten het DAF Connect online fleet-managementsysteem en kreeg een recordaantal DAF Used Trucks een nieuwe eigenaar”, aldus Richard Zink, lid van de bestuursraad en verantwoordelijk voor marketing en sales. “Aan ambities geen gebrek. Daarom hebben we samen met onze dealers strategisch verder gebouwd aan ons netwerk van ruim elfhonderd dealers en servicepunten. Zo startten we afgelopen jaar een nieuw, eigen dealerbedrijf ten noorden van Parijs en openden onze onafhankelijke dealers in totaal meer dan vijftig nieuwe dealerbedrijven elders in Europa, maar ook in Zuid-America, Azië en Afrika.”

Mercedes Actros SLT voor De…Award van DAF voor Bakker…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties