Vrachtwagen op waterstof voor Mewa

Leverancier van bedrijfskleding en poetsdoeken Mewa neemt in Zwitserland een elektrische bakwagen op waterstof in gebruik. Mewa is daarmee een van de twintig bedrijven in Europa die als eerste de elektrische Xcient Fuel Cell van Hyundai in gebruik mogen nemen. De zeven waterstoftanks leveren de vrachtwagen een actieradius van ongeveer 400 kilometer op.

“Waterstof inzetten om vrachtwagens aan te drijven is voor ons een wereldprimeur, want Mewa is tot nog toe de enige Duitse onderneming die met dit project meedoet”, aldus Kay Simon, die in de Mewa-centrale in Wiesbaden de mobiliteitsconcepten en distributiestrategie onder zijn hoede heeft. “We zijn er dan ook heel fier op dat we tot de waterstofpioniers behoren.”

CO2

Voor de productie van de waterstof wordt CO2-neutrale stroom uit waterkrachtcentrales gebruikt. De uitstoot van de vrachtwagen bestaat uitsluitend uit zuivere waterdamp. Deze duurzame kringloop past uitstekend bij de nieuwe distributiestrategieën van Mewa. “De dagelijks leveringen aan onze klanten houden momenteel onvermijdelijk CO2-uitstoot in”, legt Kay Simon uit. “Deze CO2-uitstoot van ons wagenpark zouden we blijvend willen verkleinen. MEWA rekent daarbij niet op overgangstechnologieën die minder CO2 uitstoten maar gaat radicaal voor CO2-vrije technologieën van de toekomst, zoals waterstof.”

Als leverancier van hergebruikt textiel heeft duurzaamheid bij Mewa een belangrijke plaats. Ook George Lazar, commercieel beheerder bij Mewa in Zwitserland, is blij met het proefproject: “We zijn een flinke stap dichter gekomen bij volkomen CO2-neutrale levering aan onze Zwitserse klanten in de toekomst. Onze diensten worden dankzij dit proefproject nog duurzamer en milieuvriendelijker.”

“Per vrachtwagen komt zo’n 65 ton CO2 per jaar minder in de atmosfeer terecht. Deze truck staat centraal in een buitengewone kringloop en vormt daardoor een belangrijke sleutel naar uitstootvrij transport”, aldus Mark Freymüller, ceo van Hyundai Hydrogen Mobility.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 555 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.