Volvo concepttruck uit Brazilië

Truckbouwer Volvo heeft zijn Braziliaanse collega’s een concepttruck laten ontwikkelen die proef gaat rijden in graantransporten. Duidelijk is dat ook Volvo overweegt spiegels te gaan vervangen door camera’s.

Het gaat om een 6×4 trekker met twee korte trailers, wordt ingezet in het vervoer van graan. Jammer genoeg komen we over de gewichten niks te weten. Uitganspunt van deze concepttruck is de FH XXL-cabine. In plaats van spiegels werden camera’s aan de zijkanten van de cabine geïnstalleerd. Ze tonen beelden op binnenschermen, met een groter bereik dan spiegels. De FH concept bulkcarrier heeft ook een voorwielophanging met 30 kilogram lichtere veren, schijfremmen, zijfenders, deurverlengers, aluminium wieldoppen en wielen, allemaal veranderd en geïntroduceerd om de aerodynamica te verbeteren, het gewicht te verlagen en de productiviteit te verbeteren. De cabine was van binnen nog groter, met een bed van 250 mm breder, waardoor de bestuurder veel meer bewegingsruimte en comfort kreeg.

De cabine werd verlaagd en 250 mm langer en is uitgerust met grote deflectors, twee keer zo groot als die in het conventionele model van de FH. De voorkant van het voertuig is aerodynamischer, 175 mm naar voren geplaatst. Een andere belangrijke verandering is de wielbasis, die werd teruggebracht tot slechts 3.000 mm, waardoor de trailer dichter bij de cabine kwam en de luchtweerstand werd verminderd. Daardoor moesten de accubak en de ureumtank worden verplaatst.

Stroom opwekken

Volvo probeert op deze truck ook een eigen stroomopwekkingssysteem uit. Een fotovoltaïsch paneel om zonne-energie op te vangen en supercondensatoren werden geïnstalleerd om de elektronische componenten te voeden en een langere levensduur van de batterij te garanderen. Zo zijn er nog meer details. We zijn benieuwd wanneer een en ander op nieuwe Europese modellen te krijgen zal zijn.

Het filmpje is in het Portugees, maar laat desondanks de nieuwe onderdelen goed zien.  

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3525 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *