Vijf elektrische DAF-trucks voor Amazon

DAF levert vijf CF Electric trekkers aan Amazon UK. De volledig elektrische voertuigen hebben een GVW van 37 ton en worden toegevoegd aan Amazons vloot regionale distributietrucks. Het zijn de eerste elektrische regionale distributietrucks die Amazon in Europa inzet.

De voertuigen markeren een belangrijke mijlpaal in de verduurzaming van Amazon’s vloot en dragen bij aan de Shipment Zero ambitie van de onderneming: in 2030 moet vijftig procent van Amazon’s transporten CO2-vrij zijn. De vijf voertuigen vervangen reguliere trucks en zullen gezamenlijk jaarlijks zo’n 160.000 kilometers op groene stroom afleggen. Dat levert volgens DAF een CO2-besparing van 170 ton op. Volgens DAF kan de CF Electric door goed te plannen en te snelladen tot wel 500 kilometer per dag afleggen. “Dat is een kilometrage waar transporteurs echt mee uit de voeten kunnen.”

In 2040 CO2-neutraal

“Amazon is een van de eerste bedrijven ter wereld die elektrische vrachtwagens gaat inzetten in het zware segment”, zegt John Boumphrey, Amazon UK Country Manager. “We streven ernaar om per 2040 CO2-neutraal te opereren. Deze nieuwe stap is een mijlpaal in het CO2-neutraal maken van ons transportnetwerk zodat we meer bestellingen van klanten kunnen afleveren met emissievrije voertuigen.”

DAF CF Electric: trekker en bakwagen

De DAF CF Electric is leverbaar als 4×2 trekker (GCW: 37 ton) en als 6×2 bakwagen (GVW: 28 ton) met een gestuurde naloopas voor betere wendbaarheid. De elektromotor met een vermogen van 210 kW (240 kW piekvermogen) haalt zijn kracht uit een batterijpakket van 350 kWh (315 kWh effectief). Bij een laadstation met een vermogen van 250 kW duurt volledig opladen slechts zo’n 75 minuten, zegt DAF.  

In eerdere instantie schafte Amazon 1064 Iveco’s aan die op gas rijden.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.