Scania hybride bakwagen voor M. van den Bogerd

Onlangs nam Martin van den Bogerd bv uit het Zuid-Hollandse Bergschenhoek een Scania P320 HEV (Hybrid Electric Vehicle) in gebruik. De Scania combineert een 320 pk 9-liter SCR-only motor met een 115 kW (156 pk) elektromotor. Het systeem is zodanig opgebouwd dat de elektromotor op de snelweg de verbrandingsmotor ondersteunt, maar dat het voertuig bijvoorbeeld bij het betreden van een milieuzone ook vol-elektrisch, en dus zero-emissie, kan rijden.

Van den Bogerd zegt het verschil te willen maken in de transitie naar emissieloos wegvervoer. Samen met een aantal van zijn opdrachtgevers kwam hij tot de aanschaf van deze hybride truck. De bedoeling is dat deze op de dieselmotor naar de stadrand rijdt, en dan de laatste kilometers naar de bouwplaats vol-elektrisch aflegt. “De chauffeur kan een knop omzetten, waardoor de Scania op de elektromotor rijdt. Verlaat hij na het lossen weer de stad, dan selecteert hij ‘batterij opladen’ en slaat de dieselmotor weer aan en wordt het accupakket weer opgeladen.” Een probleem is natuurlijk wel, dat zo’n hybride truck stukken duurder is dan een diesel. Van den Bogerd zegt dat hij dit zijn klanten heeft voorgelegd, en dat die daar begrip voor toonden. Daardoor stond niets meer de aanschaf van deze hybride-truck in de weg.

Scania heeft sinds 2015 hybride voertuigen in het productprogramma. “Toen ik met de Scania-dealer sprak over mijn elektrische ambities bleek al snel dat de P320 HEV voor mij een goede oplossing was. Op de snelweg rij ik zuinig op de Euro 6 scr-only motor en de last mile gaat vol-elektrisch de stad in zodat ik zero-emissie op de bouwplaats aankom.” Van den Bogers vertelt dat de chauffeur op deze truck een training bij Scania heeft gevolgd om de bijzondere aandrijving beter te leren kennen.

Middelgroot

Martin van den Bogerd bv is een middelgrote logistiek dienstverlener die in veel disciplines actief is zoals het vervoer van beton, containers, hout, machines, ladingen met veel volume alsmede op en overslag. Het bedrijf biedt werk aan 150 werknemers en beschikt over een modern en goed onderhouden wagenpark, uitgerust met de modernste communicatiemiddelen. Onderhoud (inclusief keuringen) van het wagenpark wordt in overleg met de planning in de werkplaats van Scania Waddinxveen uitgevoerd door een team van goed opgeleide monteurs.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3348 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.