Pepsico ontvangt eerste Tesla Semi

Frisdrank- en snackconcern Pepsico heeft afgelopen nacht de eerste Tesla Semi in ontvangst genomen. Dit gebeurde op een speciaal ’event’ waarbij Tesla-boegbeeld Elon Musk uitlegde hoe belangrijk het is dat wegtransport elektrificeert, omdat het relatief gezien nu nog een hoge uitstoot genereert.

Pepsico heeft vijf jaar op deze truck moeten wachten, ze bestelden er destijds meteen honderd. Aan het evenement van gisteravond in de VS valt op dat er wederom bijzonder weinig uitgelegd werd. Zo weten we nog niet wat het leeggewicht is van de trekker, tal van specificaties zijn nog onbekend en ook over de prijs nog geen woord. Pepsico gaat de Semi inzetten op de route tussen Modesto en Sacramento, een afstand van 87 mijl (139 km).

1000 Volt

In Europa beginnen aandrijflijnen die werken op 800 Volt gemeengoed te worden, maar Tesla zegt dat de Semi een systeem heeft van 1000 Volt spanning. Dat is nodig om de Semi weer snel op te laden, bij voorkeur met een MegaWatt charger. Daarvan moeten kabels en stekkers dan wel gekoeld worden. Bij Pepsico worden de eerste Megawatt Chargers opgebouwd. De bedoeling is in dit stadium om ervaring op te doen in de praktijk en uit te vinden of inderdaad de Semi in een half uurtje voor 70% opgeladen is.

Trimotor-systeem

De Semi deelt de architectuur van de aandrijflijn met de Model S en Model X personenwagens. Daarbij liet Tesla het TriMotor systeem zien, waarbij de vooras één motor op de voorste achteras zit en twee op de achterste achteras, die alleen meedoen voor acceleratie. In- en uitschakelen van die twee motoren gaat volautomatisch. Op kruissnelheid worden de beide motoren van de achterste as losgekoppeld van de aandrijflijn. Daardoor kan de Tesla met 37 ton totaalgewicht op een zes procent helling accelereren. Je verliest volgens Tesla geen snelheid. Heuvelaf is regenerative braking het devies.

De eerste rit waar we eerder deze week over schreven, liep van Nevada naar San Diego. Hiervan staat een filmpje op YouTube, dat aan het begin even laat zien dat de trailer inderdaad was geladen en dat de Semi uitstekend kan meekomen met het overige verkeer. Daarbij bleef het verbruik onder de 2 kWh per mijl, wat op een rit van 500 mijl een batterijpakket van 1000 kWh suggereert. Elon Musk zegt: “Vergeleken met een dieseltruck heeft de Semi ‘crazy power’. “Dit is als een olifant die beweegt als een cheetah.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *