Nikola start verkoop elektrische Tre in VS

Het Amerikaanse Nikola heeft de eerste exemplaren van de nieuwe Nikola Tre elektrische truck gereed. Het bedrijf exposeert ermee op een beurs in het Californische Long Beach. Nikola start in het laatste kwartaal van dit jaar met de verkoop. Het is een gevoelige tik voor rivaal Tesla.

Op de website van Nikola wordt de Tre, op basis van de Iveco S-Way aangeboden met een actieradius van 560 kilometer. Het gaat om een drie-assig chassis. Het maximum vermogen bedraagt 645 pk en het batterijpakket is goed voor 753 kWh. Opladen tot 80 procent van het maximum duurt twee uur. Nikola maakte er allerminst een geheim van dat het gebruikmaakt van het chassis en de cabine van Iveco. Het bedrijf spreekt van een proven platform.

Tesla

Wanneer Nikola er inderdaad in slaagt om in het vierde kwartaal van dit jaar te starten met de verkoop, dan is dat een gevoelige tik voor Tesla, dat nog altijd niet de capaciteit en een effectief toeleveringskanaal heeft voor batterijpakketten voor hun Semi-truck. Nikola heeft inmiddels een aantal dealers in de VS aangesteld en biedt ook diverse oplaadmogelijkheden voor de Tre aan.

Spijtig is dat Nikola niks vertelt over het leeggewicht van de nieuwe truck. Dat is nu zeker nog zwaarder dan een vergelijkbare Iveco S-Way diesel. Voor nu houden we het erop dat zo’n trekker 2,5 ton zwaarder is, zoals we zagen bij de elektrische Volvo FH. Dat zou zo’n 10 procent laadvermogen schelen.

De bedoeling is dat de Nikola Tre ook naar Europa komt. Prototypes van de Tre zijn gebouwd in de Iveco-fabriek in Ulm. Daar zullen straks ook de trucks gebouwd worden voor de Europese markt.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3525 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *