Ook alternatieve aandrijving nieuwe DAF’s

Tijdens de presentatie van DAF’s nieuwe truckserie maakte directielid Ron Borsboom duidelijk dat er bij het ontwerp van het chassis en de nieuwe cabine nadrukkelijk rekening is gehouden met zowel een batterij-elektrische aandrijving als een aandrijving via waterstof. Daarbij valt op dat DAF ook werkt aan een verbrandingsmotor die op waterstof draait.

DAF heeft bijgaande foto vrijgegeven die een prototype laat zien. Op de vloer is duidelijk te lezen: ‘H2 combustion engine’. Al eerder liet Borsboom doorschemeren aan een dergelijke motor te werken. Of die het qua thermisch rendement gaat redden tegenover elektrische tractie via een brandstofcel zal nu onderzocht worden.

Marktintroductie

Borsboom zei verder dat DAF binnen twee à drie jaar met de batterij-elektrische XF en XG op de markt verwacht te komen. Ook zei hij de waterstofvariant heel belangrijk te vinden, maar dat die nog minimaal vijf jaar verwijderd is van marktintroductie. “Tegen die tijd moet er dan wel veel verbeterd zijn aan de laadinfrastructuur voor waterstof.”

Bestaande dieselmotoren kunnen ook bij de nieuwe trucks desgewenst HVO tanken. DAF handhaaft de huidige onderhoudsintervallen, met een maximum van 200.000 kilometer, afhankelijk van de inzet.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3348 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.