Klanten Volvo testen brandstofceltrucks

Volvo Trucks start in 2025 met tests van elektrische trucks met brandstofcellen door klanten op de openbare weg. Tot die tijd test Volvo de brandstofceltrucks zelf.

“Ik geloof dat de tests het potentieel van brandstofcel-elektrische vrachtwagens duidelijk zullen maken. De tests zullen plaatsvinden in een veeleisend, ruw klimaat en het geeft ons ook een geweldige mogelijkheid om met zware ladingen tot 65 ton te rijden”, zegt Jessica Sandström namens Volvo Trucks.

Het doel van de tests is om alle verschillende aspecten van de werking van de truck te bekijken, waaronder de werkende onderdelen, het rijgedrag en de ervaring van de chauffeur.

Brandstofcel

De elektrische trucks van Volvo zullen gebruikmaken van twee brandstofcellen met een vermogen van 300 kW en een tanktijd van minder dan vijftien minuten. De brandstofcellen zullen worden geleverd door cellcentric – de joint venture van de Volvo Groep en Daimler Truck.

De brandstofceltechnologie bevindt zich nog in een vroege ontwikkelingsfase en hoewel er veel voordelen aan verbonden zijn, blijven er nog enkele uitdagingen, met name de grootschalige levering van groene waterstof en de noodzaak om een brandstofinfrastructuur te ontwikkelen. Om het gebrek aan beschikbare waterstof tijdens de proefnemingen te ondervangen, zal het tanken van groene waterstof uit hernieuwbare bronnen in het thuisdepot gebeuren.

“We verwachten dat het aanbod van groene waterstof de komende jaren aanzienlijk zal toenemen, aangezien veel industrieën ervan afhankelijk zullen zijn om de CO2-uitstoot te verminderen. De brandstofceltrucks zullen over een paar jaar belangrijk zijn voor langere en zwaardere transporten”, zegt Jessica Sandström.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 570 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.