Herstellend Scania heeft ook last van chipstekort

Truckfabrikant Scania overlegt keurige cijfers over het eerste kwartaal van 2021. De verkopen stegen met acht procent en het rendement van Scania, van oudsher een van de best renderende truckfabrikanten, kwam uit op 13 procent. Voorheen was dat 9,1 procent. Maar voor het lopende kwartaal zal ook Scania last krijgen van het tekort aan chips.

Scania leverde 27% meer trucks af dan in dezelfde periode van vorig jaar, wat natuurlijk niet echt verrassend is. Het bedrijf schrijft dat het tekort aan chips de gehele branche treft. In het eerste kwartaal hoefde Scania de productie nog niet te staken, maar in het nu lopende kwartaal zal dit toch onvermijdelijk zijn, verwacht Scania.  In hoeverre dit de fabriek in Zwolle zal treffen is niet bekend, maar dit is de grootste fabriek van deze producent. Het chipstekort is extra vervelend, omdat het bedrijf een extra sterke vraag naar nieuwe trucks ervaart. Bij de bussen is dit overigens niet het geval. Met name de vraag naar touringcars is volgens Scania nog beneden peil, terwijl er ‘enig herstel’ is te zien bij de stadsbussen.  

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.