FPT Industrial bouwt elektromotoren in aandrijfassen voor Nikola-Iveco

FPT Industrial, een van de grootste dieselmotorproducenten ter wereld, ontwikkelde voor Nikola en Iveco een aandrijfas met twee elektromotoren. Deze vormt het hart van de aandrijving van de trucks van de beide merken.

De technisch toegestane aslast bedraagt dertien ton, en daarmee lijkt de as op maat gemaakt voor Europese wetgeving. FPT Industrial zegt dat met deze as combinatiegewichten tot 44 ton probleemloos aangedreven kunnen worden. De elektromotoren hebben een maximaal vermogen van 420 kW per stuk, dus een systeemvermogen van 840 kW (1142 pk)  en bieden gezamenlijk 1800 Nm koppel. Volgens FPT Industrial ligt het rendement van deze as boven de 92 procent. Het bedrijf begon aan de ontwikkeling hiervan, nadat Iveco en Nikola in december 2019 een joint-venture hadden gesloten die erop is gericht om gezamenlijk elektrische trucks te ontwikkelen en te bouwen. De as kan met twee verschillende eindreducties worden geleverd, waarbij de ene geschikt is voor Europa en de andere voor de VS.

Stadsdistributie

FLPT zegt een lichtere versie te hebben ontwikkeld voor stadstrucks en voor typische Amerikaanse pick-up trucks. Hierbij is technisch uitgegaan van een GVW van tien ton en een draagvermogen van zeven ton.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3314 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.