Eerste Nikola Tre op weg in Californië

Het Californische bedrijf TTSI heeft de allereerste Nikola Tre in ontvangst genomen. Deze elektrische truck gaat rijden in de havengebieden van Los Angeles en Long Beach.

Weinig elektrische trucks zijn meer omstreden dan die van Nikola. Het bedrijf overspeelde zijn hand in de voorbereidende fase zodanig, dat de topman van het bedrijf op moest stappen. Vertraging op vertraging volgde en wat we nu zien, de Nikola Tre, is een Iveco S-Way voorzien van een aandrijflijn die door Nikola min of meer bij elkaar is gekocht. Het geheel is in de Nikola-fabriek in Phoenix in elkaar gezet.

Honderd stuks

Total Transportation Services Inc, is de eerste klant van Nikola die daadwerkelijk gaat rijden met de Tre. Dit is de eerste van vier trucks voor het bedrijf, dat in een later stadium nog twee waterstof-elektrische Nikola’s Tre in wil zetten voor testwerk. Later in 2022 wil TTSI nog eens dertig trucks in gaan zetten en in 2023 nog eens zeventig van het waterstoftype.

NOx vermijden

De batterij-elektrische Nikola Tre heeft een bereik van 560 kilometer. Het waterstof-broertje moet op 800 kilometer uitkomen.  TTSI beoogt met de inzet van elektrische trucks op termijn een uitstoot van 2600 ton NOx per jaar te vermijden, die wordt veroorzaakt door 14.000 trucks die maandelijks het havengebied bezoeken.  

Ook in Hamburg

Nikola verwacht dat het in september 2022 nog eens 25 Nikola’s Tre met een batterij-elektrische aandrijflijn levert aan het Hamburgse havenbedrijf. Deze trucks worden gebouwd in de voormalige Magirus-fabriek van Iveco in het Zuid-Duitse Ulm.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3308 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.