Eerste DAF LF met nieuwe Paccar-aandrijflijn

De eerste DAF LF met de gloednieuwe Paccar-aandrijflijn is geleverd aan Farnborough Van & Truck Hire (FVTH), een Brits verhuur- en leasebedrijf met een wagenpark van meer dan zeshonderd trucks.

“De nieuwe aandrijflijn brengt stadsdistributie naar een hoger niveau. Het geeft de LF namelijk het rijgevoel van een personenauto tegen het laagst mogelijke brandstofverbruik”, aldus directeur Tim Houghton.

Zuinig

Voor een brandstofverbruik dat tot 7 procent lager uitkomt, heeft DAF onlangs een nieuwe reeks aandrijflijnen geïntroduceerd voor de populaire LF-serie. De lijn omvat volledig nieuw ontworpen Paccar PX-5 en PX-7 motoren en een nieuwe, automatische versnellingsbak met acht versnellingen.

De nieuwe motoren – leverbaar in zeven motorvermogens – hebben een sterk, lichtgewicht motorblok, wrijvingsarme zuigers, nieuwe efficiënte compressoren en een nieuwe wastegate-turbo. De krachtbronnen (met vermogens van 124 kW/170 pk tot 227 kW/310 pk) leveren hun maximumkoppel nu bij nóg lagere toerentallen. Dat maakt down-speeding mogelijk, wat zorgt voor een nog lager brandstofverbruik.  

Schakelen

Onderdeel van de nieuwe aandrijflijn is een acht traps, volautomatische transmissie. Powershifting gaat zonder koppelonderbreking en garandeert een soepel schakelgedrag én een snelle gasrespons. Dat vertaalt zich in rijcomfort en -eigenschappen. De kruipfunctie zorgt voor de manoeuvreerbaarheid bij lage snelheid. De ideale spreiding van de versnellingen in combinatie met een dubbele overdrive en een ‘lock-up’ vanaf de eerste versnelling, draagt bij aan een aanzienlijke brandstofbesparing.  

Ontspannen

“Alles bij elkaar maakt dat het rijden met de LF nóg eenvoudiger en meer relaxed”, aldus Tim Houghton. “Chauffeurs willen in hun truck stappen en gáán. Met de nieuwe DAF LF kan dat als nooit tevoren. En natuurlijk is het vooruitzicht van 7% brandstofbesparing mooi nieuws voor iedereen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 587 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *