Dubbeldam gecertificeerd voor schadeherstel aan waterstofvoertuigen

Dubbeldam is gecertificeerd om schades te herstellen aan zwaar vervoer met waterstof als energiebron. “Hiermee haakt het bedrijf aan op de ontwikkelingen binnen de vervoerssector rondom emissievrij rijden”, aldus directeur Raymond Dubbeldam. “Wij zijn voorbereid op de toekomst.”

5 vestigingen:
1 Schelluinen, 2 Zwijndrecht, 3 Zwijndrecht, 4 Maasdijk, 5 Amstelveen
Het bedrijf
“Dubbeldam beschikt over vijf schadeherstelvestigingen in de regio
tussen Amsterdam en Gorinchem. De vestigingen zijn ingericht op schadeherstel van vervoer op fossiele brandstof, LNG, CNG, elektrisch en sinds kort ook waterstof”, aldus Raymond Dubbeldam. Dubbeldam streeft naar verdere groei met nog twee vestigingen binnen 2 jaar. “Dichtbij de klant zitten is belangrijk, zo kunnen we de klant beter van dienst zijn.”
5 vestigingen: 1 Schelluinen, 2 Zwijndrecht, 3 Zwijndrecht, 4 Maasdijk, 5 Amstelveen

Met de certificering speelt Dubbeldam als eerste in de schadeherstelbranche in op het verduurzamen van schadeherstel. “De werkplaats is toegerust op werken met gevaarlijke stoffen. Er geldt een speciaal protocol voor het werken met waterstof, LNG/CNG en elektrisch vervoer”, aldus Dubbeldam. “Onze monteurs werken volgens deze normen, met speciale checklists en volgens vaste procedures. Ook de werkplaatsen zijn voorzien van afzuigingen, speciale gereedschappen en er is een afvoer voor vluchtige gassen aanwezig. Er is geïnvesteerd in de inrichting van de werkplaatsen, ook zijn de medewerkers speciaal opgeleid. Zij beschikken over de benodigde certificaten, en nu dus ook over het certificaat Waterstof Technicus.”

Ook zijn de werkplaatsen voorzien van afzuigingen, speciale gereedschappen en is er een afvoer voor overtollig gas na expansie. De inrichting werd aangepast en de medewerkers zijn speciaal opgeleid. Zij beschikken nu over het certificaat Waterstof Technicus.

Vragen van klanten

Aanleiding voor de certificering voor schadeherstel van zwaar vervoer op waterstof is volgens Dubbeldam dat er vragen kwamen van klanten over schadeherstel aan waterstofvoertuigen: “Wij zijn in contact gekomen met Zero-e, het consultancybureau voor duurzame mobiliteit van Elske van de Fliert. Samen hebben wij een traject ontwikkeld voor de opleiding en de certificering.


‘ Waterstof wordt een belangrijke energie-drager in de toekomst’


Om ons bedrijf klaar te maken voor de certificering hebben we toen de werkplaats aangepast, de mensen opgeleid en een protocol en een checklist opgesteld voor werken met waterstoffen.” Op basis daarvan werd Dubbeldam gecertificeerd. Daarmee waren we de eerste in de zwaar vervoersector: “Er waren nog geen reparatievoorschriften voorhanden, dus met Zero-e werden de complete protocollen ontwikkeld. Hiermee hebben wij aan de wieg gestaan van de voorschriften.”

Niet stormlopen

Volgens Dubbeldam zal het alleen nog niet snel stormlopen met zwaar vervoer op waterstof: “Maar we zijn er nu wel klaar voor.” Belangrijker is echter dat er in zijn schadeherstelbedrijf ook veel wordt gewerkt aan transportmiddelen voor de bouw en aan bouwmachines: “Wij herstellen schades aan alle voertuigen vanaf 3500 kg GVW”, aldus Dubbeldam. “Hieronder valt ook werkmaterieel dat gebruikt wordt in de bouw. Zeker voor deze voertuigen geldt steeds vaker dat ze emissievrij zijn. Daarvoor is ons certificaat van grote waarde. Klanten vragen erom en dat zal op korte termijn alleen maar toenemen.”

Waterstof

Grote vrachtwagenproducenten investeren al volop in waterstoftechnologie. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer bussen en vrachtwagens op waterstof gaan rijden, maar de doorslag moet nog wel echt komen. Dubbeldam verwacht dit jaar ongeveer 25 doorgangen voor schadeherstel, en volgend jaar zo’n 100 doorgangen. Dubbeldam: “Waterstof wordt belangrijk, en dan hopelijk groen opgewekt, uit zonne-energie of windmolens.”

Veilig werken
Het opstellen van schadediagnoses maakt bij Dubbeldam integraal onderdeel uit van het proces. Zowel vooraf als achteraf worden schades van voertuigen digitaal uitgelezen.
“Zo weten we precies welke zaken we herstellen, toetsen we de kwaliteit van de herstellingen en reiken we complete diagnoses uit van beschadigde voertuigen.
Hiermee zijn alle statusmeldingen inzichtelijk, blijft niets ongezien en borgen we honderd procent veiligheid van zowel voertuigen die rijden op fossiele brandstof als LNG/CNG voertuigen, elektrische voertuigen en waterstofvoertuigen. Daarnaast bieden we onze klanten schadeherstelgarantie. Dat geldt ook voor duurzaam vervoer.

Foto boven: Directeur Raymond Dubbeldam: “Onze klanten investeren in een wagenpark dat voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Door te werken volgens de geldende normen en als bedrijf bewust te kiezen voor veilig werken in schadeherstel, borgen wij dat hun chauffeurs weer veilig de weg op kunnen. En dat betekent investeren in de werkplaats en in het opleiden van onze mensen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *