bekeken: 126 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Californië: in 2045 elke nieuwe truck schoon

DOMEIN:

Geplaatst op: 29 juni 2020, 10:50

Leestijd: < 1 minuut

Elke nieuwe vrachtwagen en bestelwagen die wordt verkocht in Californië moet in 2045 emissievrij zijn. Producenten zijn verplicht de komende jaren stapsgewijs over te schakelen van diesel- naar elektrische, emissievrije aandrijving.

Die stip aan de horizon plaatst de California Air Resources Board (CARB). De onlangs bekrachtigde verordening is wereldwijd de eerste in haar soort. Op de marsroute is 2024 het eerste tussenstation. In dat modeljaar moet 9% van alle verkochte zware wegvoertuigen emissievrij zijn. De schaal loopt vervolgens gefaseerd op: 50% in 2030, 75% in 2035 en zo verder. Voor bouwers van tractoren geldt een vergelijkbare zero-emissienorm, zij het dat de opbouw iets minder strikt verloopt.

Actieradius

Vrachtwagens vertegenwoordigen 7% van alle geregistreerde voertuigen in Californië, maar zijn verantwoordelijk voor 70% van alle smog en 80% van alle kankerverwekkende dieselroet. Aan de truckindustrie nu de taak om tijdig te komen met alternatieve aandrijving – batterijen en/of waterstof – zonder concessies te doen aan laadvermogen en actieradius. Een partij als toeleverancier Ballard schat de totale wereldwijde markt voor brandstofcelmotoren in vrachtwagens op meer dan 120 miljard dollar per jaar. Californië is in de VS de staat met de strengste milieunormen. Ook wereldwijd loopt men voorop met wetgeving op dit vlak. Het verleden heeft bij personenwagens bewezen dat de invloed tot in Europa reikt.

Het kan altijd beterCB Logistics kiest voor…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties