fbpx
bekeken: 157 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Bouw bio-LNG-installatie gestart

DOMEIN:

Geplaatst op: 19 november 2020, 13:40

Leestijd: < 1 minuut

Vandaag, 19 november, is de bouw gestart van de eerste bio-LNG-installatie van Nederland. Initiatiefnemers Renewi, Nordsol en Shell verwachten halverwege volgend jaar het eerste bio-LNG te leveren. De installatie komt op het terrein van Renewi in Amsterdam.

Met een miljoeneninvestering neemt de technische partner Nordsol als eerste in Nederland de stap om zelf bio-LNG te produceren. Met de ontwikkeling van deze productielocatie in Amsterdam Westpoort wordt de weg vrijgemaakt voor de eerste Nederlandse bio-LNG.

Samenwerking

Afvalverwerker Renewi, Nordsol en Shell gaan elk hun eigen rol spelen in de productie van bio-LNG. Renewi haalt in heel Nederland organisch afval op, zoals producten van supermarkten die over de datum zijn. Vervolgens bewerkt Renewi het afval en zet het in vergisters om in biogas. De nieuwe bio-LNG-installatie in Amsterdam, eigendom van Nordsol, verwerkt het biogas tot bio-LNG. Shell verkoopt deze bio-LNG aan haar klanten op haar LNG-tankstations.

Omdat bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval, stoot deze brandstof bij gebruik veel minder CO uit dan conventionele diesel. Renewi, Nordsol en Shell verwachten daarom dat bio-LNG in de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in de verduurzaming van het zware weg- en watertransport.

Zuiver methaan

Ook het productieproces zorgt voor CO2-reductie. Biogas bestaat uit ongeveer 60 procent methaan en 40 procent koolstofdioxide (CO2). Technologie van Nordsol maakt het mogelijk om zuiver methaan efficiënt van biogas te scheiden en te vervloeien tot bio-LNG. Het CO2-bijproduct wordt hergebruikt in de industrie. Dit proces leidt tot een volledig CO2-neutrale brandstof. De installatie kan al over een jaar operationeel zijn.

Collect+Go treedt toe tot…VACO start campagne…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties