bekeken: 1591 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(4,00)
(Inloggen is vereist)

Apk-keuring in buitenland mogelijk

DOMEIN:

Geplaatst op: 14 maart 2019, 08:57

Leestijd: < 1 minuut

Het wordt binnenkort mogelijk om in Nederland gekentekende voertuigen, waaronder trailers en vrachtwagens, in het buitenland apk te laten keuren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft hiervoor een wetswijziging in voorbereiding.

RAI Vereniging, Technical Road Transport Association (TRTA), Transport en Logistiek Nederland (TLN) en TIP Trailers zijn blij met de maatregel. Dankzij deze regeling hoeven voertuigen die soms jarenlang in het buitenland staan, niet meer op een neer naar Nederland voor de periodieke apk-keuring. Dit bespaart niet alleen veel onnodige kosten, maar vermindert onder meer ook de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen.

Onnodige verplaatsing

Nederlandse gekentekende vrachtauto’s en trailers zijn soms langere tijd in het buitenland gestationeerd. Tot op heden moeten al deze voertuigen voor de periodieke apk-keuring iedere keer terug naar Nederland. Per jaar gaat het om circa 1200 tot 1600 voertuigen. RAI Vereniging, TRTA, TLN en TIP Trailerservices zijn met het ministerie van IenW en de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) overeengekomen dat de wet op dit punt wordt aangepast en voertuigen in de toekomst ook in het buitenland apk mogen worden gekeurd.

Milieu-impact

De nationale apk-keuring was Nederlandse ondernemers al jarenlang een doorn een het oog. TIP Trailer Services: “Het wetsvoorstel is een zeer belangrijke stap voorwaarts om de impact van transport op het milieu terug te dringen, files te verminderen en de effectiviteit en efficiency van transport te verbeteren.”

Wetswijziging

De wetswijziging volgt op een experiment dat Nederland met Spanje had. Daarbij mocht een aantal Spaanse keuringsstations Nederlandse voertuigen keuren. Momenteel worden apk-keuringen in Europa nog niet wederzijds geaccepteerd. Nederland zal daarom met lidstaten onderling afspraken maken over de erkenning van apk-keuringen. De wetswijziging maakt deze afspraken mogelijk. Naar verwachting is de wetswijziging medio 2020 afgerond.

Mark Engelen van Kassböhrer…Actie douane: are you…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Aad Verkade: 15 maart 2019 om 15:30

Navraag bij de RDW leerde ons dat geen sprake is van een afspraak hierover.
Bovendien loopt er nog een internet consultatie tot 6 april over dit onderwerp waarna pas nieuw beleid wordt gemaakt.
Beetje voorbarig dus dit bericht!

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties