fbpx
bekeken: 137 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Amsterdam opent slimme transportcorridor

DOMEIN:

Geplaatst op: 22 oktober 2020, 08:58

Leestijd: 2 minuten

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) lanceert op 22 oktober de Connected Transport Corridor (CTC) Amsterdam Westkant. Het is een van de transportcorridors waarbij de samenwerking tussen belanghebbenden moet leiden tot veiliger, duurzamer en efficiënter goederenvervoer.

Vrachtwagenchauffeurs van aangesloten vervoerders in de regio Schiphol krijgen voortaan informatie over de situatie op de weg, zoals incidenten, files en wegwerkzaamheden. De chauffeurs krijgen ook informatie die hen helpt de ideale route te kiezen. Erik Nagel, directeur van Nagel Transport: “De real time informatie vergroot de voorspelbaarheid onderweg. Het helpt onze chauffeurs beter te anticiperen; ze krijgen minder vaak te maken met onverwachte omstandigheden en rijden veiliger én met meer comfort.”

Slimme verkeerslichten

Onderdeel van de Connected Transport Corridors zijn de slimme verkeerslichten, of iVRI’s, die nu ook in de omgeving van Schiphol zijn geplaatst. Deze iVRI’s houden rekening met naderende vrachtwagens en geven hen eerder groen licht als de verkeerssituatie het toelaat. Marja Ruigrok, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam en wethouder van de gemeente Haarlemmermeer: “De iVRI’s voorkomen onnodig stoppen, en dat scheelt tijd en brandstof en vermindert de CO2-uitstoot. Goederen komen via de transportcorridor sneller op de plaats van bestemming. Zo dragen we bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de MRA.”

Veilige wachtlocaties

Vanaf 2021 wordt het aantal slimme verkeerslichten op de N201 en N232 verder uitgebreid. Ook worden meer transporteurs aangesloten, zodat een breder deel van de sector kan profiteren van de innovaties. Het beheren van veilige wachtlocaties voor vrachtwagens is de volgende stap. Chauffeurs kunnen niet altijd direct bij aankomst terecht bij de (lucht)haven, en moeten dan wachten. Door informatie over wachtlocaties en wachttijden in de cabine van de chauffeur te brengen vermindert de overlast van stilstaande vrachtwagens op de openbare weg.

Samenwerking

CTC Amsterdam Westkant komt tot stand dankzij een samenwerking tussen overheden, vervoerders en verladers. De coalitie bestaat uit Schiphol Amsterdam Airport, Royal FloraHolland/Greenport Aalsmeer, Port of Amsterdam, provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, MRA Smart Mobility Platform, de gemeente Haarlemmermeer, RAI Amsterdam, SADC, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Studenten van Hogeschool van Amsterdam onderzoeken de meerwaarde van de verschillende oplossingen.

Foto Bas Beentjes in opdracht van provincie Noord-Holland.

Mogelijk einde aan…Duitsland overweegt toestaan…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties