X-steering op citytrailer Lamberet

Bij Lamberet is ook een elektro hydraulisch systeem leverbaar, dat de beide achterassen van de trailer stuurt. Hierbij is sprake van wielbesturing, dus via de fusee. Bij X-Steering, dat in aanschaf goedkoper is, wordt de complete as onder de trailer gestuurd. Hierbij sturen de voorste en de achterste as van het triplestel tegengesteld aan elkaar.

X-Steering is een systeem dat wordt beheerd door X-Drive, dat alle patenten bezit voor de productie en verkoop van dit stuursysteem. De jongste versie van het systeem is nadrukkelijk geoptimaliseerd voor een langere levensduur, eenvoudiger onderhoud en een verbeterde roestwering.

Voordelen

De grote voordelen voor vervoerders die distributietaken uitvoeren met een koeltrailer in stedelijke gebieden, zijn een sterk afgenomen bandenslijtage en een lagere brandstofrekening. Bovendien is de kans kleiner dat ze schade rijden. Het rijcomfort wordt beter. Testen in samenwerking met een vooraanstaande bandenfabrikant als Goodyear bewezen dat er minder trekkracht nodig is om een trailer de hoek om te krijgen voorzien van X-steering dan een trailer met starre assen. Ook warmden de banden van de gestuurde trailer beduidend minder op, het scheelde een factor tien.

Bij een jaarkilometrage van 90.000 kilometer kan met behulp van X-Steering de brandstofrekening tot 1600 euro per jaar lager uitvallen. Zo kunnen vervoerders zelf uitrekenen binnen hoeveel tijd het systeem kan worden terugverdiend.

Laadhoogte

Andere voordelen zijn de geringe inbouwhoogte van het systeem, waardoor er toch een bruikbare inwendige laadhoogte in de trailer resteert. De kabel waarmee de stuurbeweging wordt overgebracht, is gemoderniseerd en heeft een breeksterkte van 23 ton. De kabel is opgebouwd uit 327 draden, waarvan de binnenste van kunststof zijn. De buitenkant is afgevlakt en heeft een plastic matrix. De draaikransen moeten gesmeerd worden en daartoe werkt Lamberet samen met Groeneveld. In combinatie met een Groeneveld systeem geeft Lamberet vijf jaar garantie op het hele systeem. Een Lamberet City trailer met X-Steering zal te zien zijn op Transport Compleet in Gorinchem, op stand 168.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3478 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *