Wegvervoer in plus, grote drukte bij pakketdiensten

De omzet bij de goederenwegvervoerders steeg het afgelopen kwartaal met 3 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. In het tweede en derde kwartaal daalde de omzet juist door coronamaatregelen. Aan het eind van het jaar werd duidelijk dat de Brexit een feit zou worden. Veel bedrijven in zowel Groot-Brittannië als in de rest van Europa wilden vertragingen aan de grens voor zijn door nog in 2020 goederen te importeren of exporteren. Voor goederenvervoerders die ritten van en naar Engeland verzorgen leverde dit extra werk op. Dat meldt het CBS.

De bedrijven in de transportsector zijn aan het begin van het eerste kwartaal van 2021 niet hoopvol gestemd over de rest van het kwartaal. Slechts 12 procent van de bedrijven verwacht dat de omzet zal toenemen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020. Ook de post- en koeriersbedrijven verwachten een omzetdaling nu december voorbij is. Ongeveer vier op de vijf bedrijven verwacht wel dat het aantal personeelsleden niet zal afnemen. In de meeste sectoren wordt onvoldoende vraag gezien als de grootste belemmering voor het eerste kwartaal van 2021. 

Post- en koeriersdiensten profiteren

De omzet van post- en koeriersdiensten steeg het afgelopen kwartaal met bijna 24 procent. Er werden meer aankopen online gedaan, mede door de coronamaatregelen. In de loop van december werd de lockdown afgekondigd en werden veel kerstinkopen online gedaan. De omzet van internetverkopen steeg in het vierde kwartaal met bijna 56 procent ten opzichte van een jaar eerder. Doordat veel van deze artikelen door koeriers zijn afgeleverd, hadden zij het erg druk aan het eind van 2020.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3303 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.