Wegvervoer: groei in chemie en energie

De handel profiteert van de gunstige eurokoers en export volumes zijn gunstiger bijgesteld. Onderzoeks- en adviesbureau Panteia voorspelt bijna 2 procent meer vervoerd volume voor 2015. Dat is 19 miljoen ton meer ten opzichte van 2014.

In de afgelopen jaren zijn er spelers in de vervoersbranche weggevallen. Dit jaar daalt het aantal faillissementen en er is groei en perspectief te zien bij individuele bedrijven. “De weg omhoog blijft lang”, zegt Panteia. “Er zijn geen manieren om de stijging te versnellen.” Dit blijkt uit haar 22e editie van de Korte Termijn Voorspelling voor het Nederlandse goederenvervoer.

Vogelgriep

De omstandigheden in het wegvervoer zijn gunstig geweest met elk kwartaal stijging in activiteit. De laatste cijfers van december kunnen nog tegenvallen, mogelijk met indirecte effecten van de vogelgriep. Echter, over het geheel voorspelt Panteia dat 2014 een positief jaar voor het wegvervoer is, met een stijging van 0,9 procent van het vervoersvolume.

Het hogere consumentenvertrouwen en over het algemeen hogere vervoersvraag in het binnenland, moet de volumes in 2015 verder laten stijgen. Panteia verwacht 1,9 procent meer vervoerd volume, oftewel een groei van 6,4 miljoen ton.

Groei wordt voorzien in alle hoofdgroepen. Panteia voorspelt een groei onder de 1 procent voor de bouw volumes en voor landbouw- en levensmiddelen producten. Rond de 2 procent groei wordt verwacht bij containers en eindproducten. De grootste groei over de weg in 2015 wordt verwacht bij de lading voor de productgroepen energie en chemische goederen. Panteia licht dit verder niet toe.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3478 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *