Vrees voor inbeslagname westerse fabrieken in Rusland

De in Brussel gevestigde ACEA, de club die de auto- en truck-industrie vertegenwoordigt, vreest dat auto- en truckfabrieken in Rusland door de Russische staat in beslag worden genomen voor de productie van oorlogstuig. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Nu West-Europese fabrikanten hun fabrieken voorlopig hebben gesloten vanwege de oorlog in Oekraïne, waarschuwt de ACEA dat de Russen de fabrieken zouden kunnen in beslag nemen om ze om te bouwen tot een productiefaciliteit voor oorlogstuig.

35 fabrieken

Volgens ACEA bevinden zich in Rusland in totaal 35 fabrieken van auto’s en trucks die in westerse handen zijn in Rusland. In Oekraïne zijn het er zes. Ook bestaat de vrees dat de westerse fabrikanten hun fabrieken helemaal niet meer willen heropenen wanneer de oorlog voorbij is.

Onderdelen toelevering

Volgens ACEA, dat bij monde van directeur-generaal Eric-Mark Huitema BNR Nieuwsradio te woord stond, stokt ook de onderdelenlevering vanuit Rusland en Oekraïne naar fabrieken die in het westen gelokaliseerd zijn.  

De gang van zaken kan een heroverweging op gang brengen bij de industrie: in hoeverre is het nodig om op veel verschillende plekken in de wereld voertuigen of delen daarvan te produceren, en hoe kunnen we productieprocessen minder kwetsbaar maken. Een vraag die zich voor de oorlog, tijdens de pandemie, ook al voor deed.    

Klik hier voor het bericht van BNR.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3315 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.